Keresés

Nyolc ember ellen emelhetnek vádat a 71 megfulladt menekült miatt

Egy afgán férfi vezette a 71 ember haláláért felelős embercsempész-bandát. A közreműködők többsége bolgár állampolgár volt, három bolgár sofőrt még köröznek.

Nyolc gyanúsított ellen fog vádemelést javasolni a rendőrség az Ausztriában egy hűtőkamionban tavaly augusztusban holtan talált 71 ember ügyében. Három bolgár sofőrt még köröznek. Erről Boross Zoltán, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztályának vezetője beszélt szerdán az MTI tudósítása szerint.

A bűnszervezetet egy Magyarországon oltalmazottként élő afgán állampolgár irányította, akitől ezt a státust később megvonták. Kiderült, hogy korábban garázdaság és gyorshajtás miatt is volt dolguk vele a rendőröknek, de nem tudták róla, hogy embercsempészettel foglalkozik. A rendőrség szerint a banda 2015 elején kezdte az embercsempészetet, és úgy becsülik, hogy több milliárd forintot kerestek, de a pénznek nem jutottak a nyomára, mert azt Afganisztánba juttatták vissza.

A tragikus útról annyit tudni, hogy a menekülteket hajnalban vették fel a határnál, és már az M0-áson elfogyhatott a levegőjük, az M1-esen pedig már nem éltek. A 444.hu beszámolója szerint a sofőrök arról nem beszéltek a kihallgatásukkor, hogy miért folytatták az útjukat, és miért vitték át a kocsit a határon, miközben tisztában voltak bele, hogy a raktérbe zsúfolt emberek meghaltak.   

A nyomozás idén februárban indult, miután a magyar hatóságok megkapták az ügy iratait az osztrákoktól. A Nickelsdorf mellett az A4-es autópályán leállított hűtőkamionban megfulladt menekülteket tavaly augusztus 27-én fedezték fel. A Szíriából, Irakból és Afganisztánból származó emberek között 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek volt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!