Keresés

Nyílt levélben zaklatta a romákat a polgármester

Mezőkeresztes polgármestere a város önkormányzati lapjában, nyílt levélben arra kérte a településen élőket, hogy más településről érkező roma nemzetiségű lakosok felé ne értékesítsék ingatlanjaikat. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérelmére indult eljárásban megállapította, hogy a polgármester zaklatást valósított meg a roma nemzetiséghez tartozó személyekkel szemben, megsértve ezzel az egyenlő bánásmód követelményét.

Mezőkeresztes polgármesterének, Majoros Jánosnak a város önkormányzati lapjában, a Keresztesi Krónika 2015. júliusi számában megjelent, a lakossághoz címzett nyílt levelének címe „Állítsuk meg az ingatlanárak csökkenését”. A cikk szerint a cél az, hogy “a településünkön eladásra kínált ingatlanokat rendszeres keresettel rendelkező, megtakarításokra és akár vállalkozások beindítására képes magánszemélyeknek, cégeknek kell eladni, érvényesíteni”. Ebben az írásban a polgármester az ingatlanárak csökkenésének okaként két “nem kívánt” indokot jelölt meg – írja a TASZ közleménye.

Az egyik, hogy jövedelemmel nem rendelkező személyek szereztek ingatlanokat a településen, akik később albérletbe adták azokat, a másik pedig, hogy a részletre vásárolt ingatlanok vevői nem fizetik ki a vételár teljes összegét. Két bekezdéssel később a polgármester konkrét javaslatot is tett a helyzet megváltoztatására: arra kérte a településen élőket, hogy “ha tehetik akár csak CSOK (szocpol) megigénylésének lehetőségét is felvető, más településről érkező roma nemzetiségű lakosok felé ne értékesítsék ingatlanjaikat”. A nyílt levél az önkormányzat honlapjára is felkerült.

Az EBH a TASZ kérelmére megállapította, hogy a polgármester zaklatást valósított meg a roma nemzetiséghez tartozó személyekkel szemben és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság több szankciót is megállapított a jogsértő polgármesterrel szemben: kötelezte 100 ezer forint bírság megfizetésére, továbbá a zaklató cikket is el kell távolítania az önkormányzat honlapjáról. Ezen felül a polgármester köteles az EBH  határozatát a saját honlapján és a Keresztesi Krónikában is  közzétenni. A hatóság  el is tiltotta a polgármestert attól, hogy a jövőben hasonló jogsértést kövessen el.

A TASZ üdvözli a döntést, amely indokolása szerint “kifejezetten alkalmas arra, hogy a roma nemzetiséghez tartozókkal szemben ellenséges, megalázó, megfélemlítő vagy támadó környezetet alakítson ki.”

“A döntés alátámasztja álláspontunkat, miszerint a polgármester önkormányzati lapban közzétett véleménye nem élvezi a szólásszabadság védelmét. Amikor állami tisztségviselők hivatalos minőségükben szólalnak meg, megszólalásuk nem élvezi a polgárok véleményének járó magas szintű védelmet, hiszen ők az államot testesítik meg, az állam nevében beszélnek, az államnak pedig azonos méltóságú személyként kell kezelni minden polgárát.” – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ Szólásszabadság Programvezetője.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!