Keresés

A norvégok nem kíváncsiak Lázárra

Elutasítja Lázár János meghívását a norvég kormány, mert szerintük nincs miről beszélni a norvég civil pénzekkel kapcsolatban. Közben saját vizsgálatot folytatnak, amelynek november végére lesz eredménye.

A norvég kormány nem akar Lázár Jánossal beszélgetni a Norvég Civil Alap ügyéről, ezért nem fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter meghívását, mondta Tove Skarstein norvég nagykövet.

Lázár azok után szeretett volna tárgyalni a norvégokkal, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) több szabálytalanságot is talált a norvég civil pénzek kiosztásában.  A Kehi október 22-én zárta le a vizsgálatát, majd hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt feljelentette a norvég pénzeket kezelő Ökotárs Alapítványt. Lázár még aznap bejelentette, hogy tárgyalni szeretne a norvég kormány illetékeseivel.

A VS szerint Skarstein egy ma délelőtti sajtóbeszélgetésen azt is elmondta, hogy november végén zárul le a norvég kormány saját vizsgálata, amelyben a Kehi-jelentést is figyelembe veszik majd.

A magyar vizsgálat befejezésekor a norvég kormány kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, nem fogadják el a jelentést, és független vizsgálatot követelnek. Szerintük a magyar kormány intézkedései aggasztóak a civil társadalom és a demokratikus alapértékek szempontjából. Az Ökotárs elnöke, Móra Veronika a konkrétumokat hiányolta a Kehi jelentéséből, ezért szerinte nem is lehet érdemben reagálni a tényekkel alá nem támasztott vádakra.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!