Keresés

Nincs olyan, hogy cigány néplélek

Sokkolta Bánó András, az ATV műsorvezetője Osztolykán Ágnest, az LMP roma származású főpolgármesterhelyettes-jelöltjét a cigány néplélekre vonatkozó kérdésével. Osztolykán arra készült, hogy pártja szegénykutatásáról lesz szó, ehelyett Bánó egy felsőzsolcai, majdnem-lincselésről faggatta. 

Osztolykán Ágnes volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége. A politikust azért hívták be, hogy az LMP által készített szegénykutatásról beszéljenek. Azonban Bánó András, a műsor házigazdája meggondolta magát, és inkább egy hétfői incidensről és a cigány néplélekről szóló kérdéssel fordult a roma politikushoz.

Az eset, amiről Bánó kérdezte Osztolykánt, hétfőn történt, amikor egy autó elsodort egy kétéves gyereket Felsőzsolcán. A kisfiú hozzátartozói felindultságukban betörték az autó ablakát, és megpróbálták kirángatni a sofőrt és utasát, akiknek végül sikerült elmenekülniük.

Bánó az ügyról egy kifejezetten sértő, politikailag inkorrekt kérdést tett fel Osztolykán, amitől a politikusnak el is akadt a szava.

„Segít nekem megérteni azt a cigány lélektant, ami arra megy, hogy történik egy baleset, ahol meg se nézik, hogy valójában mi is a baja ennek a feltehetően véletlenül elsodort kisfiúnak, de máris készek voltak majdhogynem megölni azt, aki ezt a balesetet okozta? Hogy… Ennyire nem gondolkoznak ezek az emberek? És ennyire indulatosak?”

A politikus az első döbbenet után igen korrekten válaszolt Bánó kérdésére. “A szegénységgel van összefüggésben, hogy majdnem megismétlődött az olaszliszkai lincselés – mondta Osztolykán Ágnes, az LMP főpolgármesterhelyettes-jelöltje.

Az LMP főpolgármesterhelyettes-jelöltje szerint a legfontosabb azt megnézni, hogy milyen körülmények között, és hogyan történt ez a baleset. Ez az esemény megint összefügg a szegénységgel és a nyomorral, amiről egyébként eredetileg beszélni akart – tette hozzá.

Természetesen elítélendő, ha valaki kérdés nélkül hiretelen felindultságában cselekszik, de inkább “arra kellene keresni a választ, hogy hogyan jutottunk idáig? Hogyan jutott ez az ország odáig, hogy arról beszél, hogy cigány néplélek”? Osztolykán szerint olyan nincs, hogy cigány néplélek. Életkörülmények vannak, élethelyzetek vannak, az adrenalin-felfokozottságnak olyan szintjei vannak, amelyet egy nyomorban és szegénységben élő ember sokkal nehezebben kezel.

Meg kellene próbálni belehelyezkedni egy ilyen élethelyzetbe, és nem annak ismerete nélkül ítélkezni. Erről lehet, és kell is beszélni, de amíg nincsenek közösségek, amíg egy ilyen zsákfalu vezetése etnikumként és kívülállóként tekint a cigányságra, és azt mondja, hogy majd ők megoldják a problémáikat, addig nem tud semmi megváltozni – tette hozzá az LMP-s poltikus.

Az ilyen esetek megbélyegzik a cigányságot, éppen ezért ez a roma értelmiségiek és roma politikus emberek felelőssége is – zárta gondolatait Osztolykán Ágnes.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!