Keresés

Népszerű téma lett a Fideszben a halálbüntetés

Kósa Lajos akkor is beszélne róla, ha jogilag lehetetlen bevezetni, Rogán Antal pedig még azt is elfelejtette, hogy 11 éve a halálbüntetés ellen szavazott. Már az Európai Parlament elnöke is kérdőre vonná Orbánt a halálbüntetés bevezetésén elmélkedő nyilatkozata miatt.

Napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Ezt a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pécsen kedden. A miniszterelnök nyilatkozatát külföldön is meghallották: az MTI beszámolója szerint Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerdán Strasbourgban közölte, telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt.

Az EP szerda délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, a nemzetközi média jelentéseire hivatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor felvetette a halálbüntetés visszaállításának gondolatát. Leichtfried szerint ez ellentétes lenne az európai joggal, “barbarizmussal” érne fel.

Schulz erre adott válaszában közölte: ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és Orbán Viktor titkárságánál reggel kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel. Hozzátette, hogy amint megtörténik ez a beszélgetés, tájékoztatást fog adni annak eredményéről. Orbán sajtófőnöke szerint a miniszetrelnök örömmel áll Schulz rendelkezésére.

A fideszesek körében népszerű téma lett

Orbán kijelentése után több vezető fideszes politikus is nyilatkozott a halálbüntetéssel kapcsolatban. Rogán Antal kedden az M1-en azt mondta, azért legitim a halálbüntetésről szóló vita, mert “erről a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni”. Magyarországon ugyanis nem népszavazás, nem a parlament törölte el a halálbüntetést, hanem az Alkotmánybíróság – jegyezte meg.

Azonban éppen Rogán volt az, aki 2004-ben a parlamentben megszavazott egy olyan nemzetközi egyezményt, amely a halálbüntetés teljesen eltörléséről szólt – derítette ki a hvg.hu.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke ellentmodásba keveredett saját magával. Azt mondta, a halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ezért érdemes vitát folytatni róla, még úgy is, hogy az uniós jog szerint tilos a bevezetése.  Kósa úgy fogalmazott: azért, mert beléptünk az Európai Unióba, “még egy csomó témát fel lehet vetni, mert változik az idő, mert változnak a megítélések”. Majd hozzátette, hogy ő maga “életpárti”.

Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője sokkal egyértelműbben fogalmazott, szerinte “a kaposváriak lesújtott közössége szinte egyöntetűen kiált a halálbüntetés után”. “Nem tudok Kaposváron vagy a környéken egy olyan emberrel találkozni, aki ne azonnal fogalmazná meg a halálbüntetés igényét” – mondta Gelencsér Attila.

Orbán ne játsszon isteni szerepet

A magyar miniszterelnök ne játsszon isteni szerepet, ne játssza a sors alakító erejét, mert gyilkosságra nem válasz a gyilkosság, akkor sem, ha az a bűn retorziója és az állam követi el – reagált Gyurcsány Ferenc szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor keddi nyilatkozatára.

A halálbüntetés témájáról beszélt Tóbiás József,  az MSZP elnöke is. A pártelnök szerint Orbán Viktor miniszterelnök csak olyankor veszi elő a halálbüntetés témáját, “amikor már nincs érdemi kormányzásra programja, nem tudja, mit kellene tennie”, ezért “bedob olyan témákat”, amelyek megoszthatják a társadalmat és elterelik a valóságról a figyelmet.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!