Keresés

Népszavazásra alkalmatlan a kormány kvótaügyi kérdése

Nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, és nem egyértelmű a kormány kvótaügyi népszavazási kérdése, írja közleményében az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért. A Kúria átengedte a kérdést, ami szerintük jogszabálysértő döntés volt. 

A Kúriának nem lett volna szabad átengednie a kormány kvótaügyi népszavazási kérdését, mert az alkotmányellenes, nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, és nem felel meg az egyértelműség követelményének. Ezt állítja az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért.

A négy civil szervezet szerint a Kúria döntése két okból jogszabálysértő.

1. A kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe

„A kormány kvótaügyi népszavazási kezdeményezése hamisan sugallja azt, hogy a népszavazás olyan parlamenti döntést eredményezhet, amely felülírná a közösen elfogadott uniós játékszabályokat, döntéseket” – írják a közleményben. „A menekültügyi kvótaszabályozás terén az Európai Unióban képviselt magyar álláspontot a kormány határozza meg, ebben az Országgyűlés álláspontja nem köti a kormányt. Az Országgyűlésnek tehát nincs felhatalmazása dönteni arról, hogyan alakuljon az EU-s kvótaszabályozás. Az Unióban a más tagállamokkal közös döntéshozatalnak megvannak a maga szabályai, amit egyszer már elfogadtunk az Unióhoz való csatlakozással”. A Kúria szerint a kérdés nem az uniós kvótaszabályozás felülírását célozza, de hogy pontosan mit, az a civilek szerint nem derül ki a döntésből.

2. A kérdés nem egyértelmű

A közleményben azt írják, nem egyértelmű, mi a népszavazás tárgya. „Nem beszélhetünk legitim népszavazásról, ha a választópolgárok meghatározhatatlan értelmű kérdésről szavaznak, az Országgyűlés pedig biankó felhatalmazásként értékelheti a népszavazás eredményét. A kormány által kezdeményezett népszavazás tehát nem szolgálhatja a népakarat kifejeződését, legfeljebb a kormány politikai céljait”.

 

Orbán Viktor februárban jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvóták ügyében. “Nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is megváltoztató döntéseket” – mondta akkor a miniszterelnök.  A kormány által benyújtott kérdés így hangzik: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!