Keresés

Népszavazáson mondanának nemet az Olimpiára

A Momentum Mozgalom alig két éve alakult, azóta szervezett politikai csoporttá váltak, most pedig felkarolták az olimpiaellenes budapesti népszavazás ügyét. Az új mozgalom vezetőivel a 444.hu készített interjút.

A Momentumot 2015-ben kezdte szervezni Fekete-Győr András, a jelenlegi elnök néhány barátjával, jogász szakkollégistákkal és orvostanhallgatókkal. Elsősorban az zavarta őket, hogy úgy látták, ha egy magyar fiatal ma boldogulni vagy érvényesülni akar, akkor annak vagy be kell tagozódnia a rendszerbe, vagy elmehet külföldre.

„Ez a rendszer azért szar, mert az út szélén hagy egy csomó embert” – mondta Fekete-Győr András. „4 millióan élnek ma Magyarországon a létminimum körül. Őket senki nem fogja felemelni, nekik lehetőségük sincsen érvényesülni. Akiknek viszont megvan erre a lehetőségük, azok csak akkor tudnak érvényesülni, ha megcsókolják a Viktor és a politikai elit seggét. A teljesítményelvűség teljesen figyelmen kívül marad.” – tette hozzá.

A Momentum a vezetőség elmondása szerint olyan, főleg 25 és 35 éves kor közötti fiatalokból áll, akik változtatni szeretnének ezen a helyzeten, és hajlandóak politikai felelősséget vállalni.

Az, hogy a mozgalom a budapesti olimpia megrendezése ellen indítja az első kampányát, és ezzel a fő üzenettel bontanak zászlót, az 2016 második felében dőlt el. A népszavazási kampányukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az olimpia helyett más, bajban lévő területekre kellene inkább költeni a költségvetési pénzt. „Az olimpia a kormány szerint érzelmi kérdés is, és ezt értjük. De az is érzelmi kérdés, hogy az egészségügyben kapsz-e megfelelő ellátást.” – mondta Fekete-Győr András.

A Momentum 5 területet jelölt ki, amire szerintük inkább kellene állami forrásokat költeni, mint az olimpiára. Ezek az egészségügy, az oktatás, a megélhetés, a lakhatás és a vidéki infrastruktúra. Szerintük ugyanis nem akkor kell olimpiát rendezni, amikor 1 millió fölött van a tartós szegénységben élők száma, amikor folyamatosan romlanak a magyar oktatás mérőszámai vagy amikor egyre csak mélyül a szakadék Budapest és a vidék között.

Ahhoz, hogy kötelező legyen budapesti népszavazást kiírnia budapesti olimpiáról, a Momentumnak legalább 138 ezer aláírást kell összegyűjtenie. Ha ez megvan, utána kampányolni fognak az olimpiarendezés ellen, közben fokozatosan kibontják a szakpolitikai javaslataikat is, és igyekeznek majd minden kormányzati magas labdát lecsapni a következő hónapokban.

A momentumosok úgy gondolják, ha izgalmasan, szellemesen, őszintén és hitelesen vetnek fel fontos kérdéseket, és kritizálják az elmúlt 27 évben felállított politikai rendszert, akkor azt látni fogja az a sok millió ember, aki eddig nem tudott hová szavazni, mert minden politikai erőből kiábrándult. Ebből pedig tartósan is építhetnek maguknak támogatói tábort, így pedig önálló politikai erővé válhatnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!