Keresés

A Népszabadság beszántása miatt tüntettek Juhász Péterék

A sajtószabadság korlátozása ellen tiltakozott a Szabad Sajtó útján vasárnap délután az Együtt, az LMP és a Párbeszéd. Felszólalt Hargitai Miklós, a múlt héten megszüntetett Népszabadság egyik újságírója is. Juhász Péter szerint Orbán Viktort szembesíteni kell a valósággal, és ahol megjelenik ott ki kell fütyülni. Legközelebb például október 23-án a Parlament előtt. A Fidesz szerint érthetetlen a tüntetés, mert Magyarországon sokszínű a sajtó. Az alábbiakban percről percre tudósításunkat olvashatja.

16: 40 Véget ért a tüntetés, már csak néhányan lézengenek a színpad körül. Percről percre tudósításunkat lezárjuk, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

16:32 Az utolsó szónok Juhász Péter volt. Ő azt mondta, hogy azért vannak ma itt, hogy a valóságot ismertessék, amiről a kormány nem hajlandó beszélni. Ilyen az éhbérért dolgozó emberek, a kórházi állapotok, a csődbe menő vállalkozók, illetve az, hogy Orbán Viktor és az emberi lopnak. Szerinte a kormány nem kormányzik, hanem bűnözik. Az uniós támogatások kilencven százalékát lenyúlják. Orbán történelmi bűne pedig az, hogy Magyarországot Moszkva seggében képzeli el. Példát is hozott: a kormány Paksf II-vel eladja az országot Putyinnak. Erről Orbán Viktor és a fideszesek egyfolytában csak hazudnak, kivéve Kósa Lajos, aki egész egyszerűen csak értelmetlenül beszél. Orbánt szembesíteni kell a valósággal, oda kell menni, ahol a miniszterelnök megjelenik, és ki kell fütyülni. Ezért meg is hívott mindenkit október 23-a reggelére a Kossuth térre, ahol Orbán fog beszélni. Juhász beszéde végén az emberek skandálni kezdték, hogy “Orbán takarodj”. A tüntetésnek vége, az emberek tudósítónk szerint elindultak hazafelé.

16:15 Államilag szervezett csalássorozat zajlik Magyarországon, az uniós pénzek ellopásával – kezdte beszédét Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Szerinte az ellopott pénzek eszközök a politikai rendszer fenntartásához: mindenkit meg lehet belőle vásárolni, hecckampányokat lehet belőlük szervezni. Állatorvosként tudja, hogy nem elég a diagnózis, nagyon fontos tudatni az emberekkel, hogy mi a baj. “A korrupció a magyar társadalom rákja” – mondta. A trafikmutyi ellenére mégis az Fidesz nyerte meg az előző választásokat is, de ez szerinte nem az egész ország akarata, úgy írták át a választási törvényeket, hogy a saját érdekeik szerint alakuljanak a dolgok.

_HD40577
Juhász Péter, Hargitai Miklós és Hadházy Ákos | Fotó: Hajdú D. András

16:06 Szerinte azért sem állja meg a helyét, hogy gazdasági okokból kellett bezárni a lapot, mert a vezérigazgató sem tudott róla, és a bezárás máris sokkal nagyobb károkat okozott, mint ami a továbbműködtetéssel járt volna. „Ez a kormány nem viseli el a kritikát, az ellenvéleményt, a kormánykritikus újságírás ma Magyarországon egzisztenciális kockázatot jelent” – mondta Hargitai, aki azzal zárta, hogy nem fogják feladni. Ezt ujjongással jutalmazta a tömeg.

16:02 Hargitai Miklós ex-népszabadságos újságíró azzal kezdte, hogy sokkal szívesebben lenne lent a tömegben, és írná a tudósítást a tüntetésről. De ezt nem teheti meg, mert egy hete nem létezik Népszabadság, neki pedig megtiltották azt, hogy írjon. Valaki elvette a munkájukat, és máig nem mondta meg, hogy miért.

16:00 A tüntetők közül feltűnt több ex-népszabadságos újságíró is – jelentette tudósítónk, aki szerint több ezresre duzzadt a tömeg.

15:57 Jávor Benedek, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy azért vagyunk ma itt, mert elegünk van abból, hogy szétlopják a hazánkat és ellopják a szabadságunkat. Aztán a korrupcióról beszélt, szerinte a kormány az üzletfeleinek osztja szét az uniós pénzeket. Úgy tűnhet, hogy a rendszer tökéletesen zárt, ezen képeznek rést a civilek és a független sajtó, akik beszámolnak a helikopterezésről és az elherdált milliókról. “Őket akarják most elhallgattattni” – mondta a politikus, erre a tömeg skandálni kezdte, hogy “Nem hagyjuk!”. Szerinte nagyon fontos, hogy most három párt ki állt ki közösen egy ügyért, de szükséges lenne a társadalmi összefogásra is.

_HD40365
Jávor Benedek | Fotó: Hajdú D. András

15:48 Most kezdődnek a beszédek. „Hangoskodjatok, üzenjétek meg Orbánnak, hogy elegünk van belőle!” – mondta Juhász Péter. Hatalmas hangorkán követte a tömegből.

15:39 Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szerint érthetetlen, ki ellen irányul a mai tüntetés, mert Magyarországon sokszínűen működik a sajtó. Ezt egy délutáni sajtótájékoztatón mondta az MTI tudósítása szerint.

15:29 Juhász Péter felment a színpadra, és azt mondta, hogy még csak hangpróbát tartanak, nagyjából tíz perc múlva kezdődnek a beszédek. Közben elkezdte kiabáltatni a tömeggel, hogy “népszabadságot!” Pető Péter, a lap főszerkesztő-helyettese a helyszínen azt mondta az ATV-nek: „Túszok vagyunk, továbbra sem rúgtak ki, felfüggesztett munkavállalóként vagyunk itt. Egyre szomorúbban nem tudok semmit mondani, egyre kilátástalanabbnak tűnik ez, amit velünk csinálnak”.

HD40269
Fotó: Hajdú D. András

15:25 Az egyik nagyon hangosan sípoló tüntető tudósítónknak azt mondta, hogy még Orbántól tanulták a módszert, miszerint egy demonstráción sípot kell fújni. Egyébként pedig tornatanár, szóval mindig van nála síp.

15:11 „Vajon mi a legjobb formája az Orbán elleni tiltakozásnak? Jól meg kell dobálni tojással” – hallotta tudósítónk két idősebb úr értekezését a tömegben. Közben már több mint ezren várnak a kezdésre a Szabad Sajtó útján. A tömeg csendben beszélget, néha valaki megfújja a sípját.

15:03 A forgalmat leállították, hamarosan kezdődnek a beszédek. “Politikusbűnözők markában a haza. Takarodjatok” – áll az egyik demonstráló tábláján. Egy másikon pedig az olvasható, hogy “A hazámban én is migráns vagyok. Bojkottáld a rendszert”. Folyamatosan érkeznek az emberek.

Fotó: Albert Ákos
Fotó: Albert Ákos

14: 58 Kis türelmet, mindjárt lezárják az utat, nehogy elüssék Önöket – kiabálják a szervezők. Az emberek ugyanis nem tudnak bejutni a színpad elé.

14:56 Az emberek fele a színpad előtt áll, sokan tartanak Együtt feliratú táblákat. A tömegből többen azt kérik kiabálva, hogy kezdődjenek már a beszédek. Körülbelül ezren lehetnek a helyszínen – mondta tudósítónk.

14:50 Többszázan is vannak már a helyszínen, a forgalmat azonban még mindig nem zárták le, emiatt többen is méltatlankodnak. A szervezők azt mondták, hogy mire elkezdődik háromkor a tüntetés, már nem lesznek ott az autók.

_HD40311
Fotó: Hajdú D. András

14:45 Tudósítónk már ott van a tüntetés helyszínén. Körülbelül százan nézelődnek a Ferenciek tere és az Erzsébet híd között felállított színpad környékén. Az autók járnak, a terület nincs elzárva a forgalom elől. A program szerint háromtól van a gyülekező, a tüntetés pedig fél négykor kezdődik.

14:40 „Lopják a szabadságunk! Repüljenek” címmel tart tüntetést vasárnap délután háromtól Juhász Péter, az Együtt politikusa a Szabad Sajtó útján. Rajta kívül beszélni fog Hargitai Miklós, a múlt héten megszüntetett Népszabadság újságírója, Jávor Benedek, a Párbeszéd társelnöke, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

„Azt látjuk, hogy a kormány intézkedései semmi mást nem céloznak, mint hogy a szabad rablás rendszerét kiépítsék, aki pedig erről beszélni mer, azt elhallgattatják. Láttuk ezt az Origóval, látjuk most a Népszabadsággal. Nem nézhetjük végig szótlanul, hogy a szemünket is kilopják, hogy a közpénzt magánvagyonná alakítják át, és elegünk van abból, hogy meg akarnak félemlíteni bennünket! Együtt kell megállítanunk őket!” – írta Juhász az esemény Facebook-oldalán.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!