Keresés

Nemzetközi szerződések zárják ki a norvég pénzek körüli Kehi-vizsgálatot

A magyar állam semmibe veszi azt a megállapodást, amellyel milliárdokat kapott ajándékba Norvégiától, Izlandtól és Liechtensteintől – írja az átlátszó.hu a Kehi és a norvégok közötti levélváltás, illetve az Ökotárs Alapítvány által szerda este nyilvánosságra hozott információkra hivatkozva. Magyarország közel 36 milliárd forintnyi támogatástól esik el a szerződés felrúgásával.

Gál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke augusztus 4-én levélben fordult a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő Finanszírozási Mechanizmus Irodához. Ebben a 2005-2009-es és a 2009-2014-es finanszírozási időszakra vonatkozó kérdéseket tett fel, jelezve, hogy a Kehi a Norvég Alapok felhasználására vonatkozó alapelvek tiszteletben tartását vizsgálja.

A Kehi felhívta a norvég fél figyelmét arra, hogy a törvény vonatkozik a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokra is, és a törvény alapján az Ökotárs által a pályázattal kapcsolatosan kezelt adatok közérdekből nyilvános adatnak minősülnek. Gál azt is megemlítette, hogy a büntető törvénykönyv hűtlen kezelésre vonatkozó szabályai sem tesznek különbséget a kezelt pénz forrása között, ezért szerinte a nemzetközi forrásból származó pénzre vonatkozóan is elkövethető bűncselekmény.

Válaszában a norvég fél azt kérte, hogy haladéktalanul fejezzék be vizsgálatot, mivel semmi hatásköre nincs a Kehinek erre, és így folyamatos jogsértést követnek el, valamint jelezték, hogy a 2005-2009-re vonatkozó dokumentumokat keressék saját maguknál, mert akkor még a magyar fél végezte az ellenőrzéseket. A 2009-2014-es időszakban viszont a kedvezményezett államok szervei, beleértve a Kehit is, már semmilyen szerepet nem kaptak a pénzügyi ellenőrzésben.

Jelen pillanatban nincs olyan hazai jogszabály, ami megfelelő alap lenne a vizsgálatra – írja az átlátszó.

A 2009-2014-es támogatási időszakra vonatkozó államközi szerződés Norvégiának (illetve az adományozó államoknak) biztosítja a saját belső szabályaik szerinti ellenőrzést. Az Átlátszó szerint a magyar hatóságoknak nincs ellenőrzési joga, mert a norvégok nem adtak nekünk ilyen jogosultságot, és mert mi magunk is így szerződtünk az adományozó államokkal.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!