Keresés

Nemzetiségi iskola lehet a szegregációért elítélt cigányiskolából

Elhalasztotta a Kúria a döntést arról, hogy indíthat-e első osztályt ősszel az a nyíregyházi, cigánytelepi iskola, amelyet első- és másodfokon már elítéltek a roma gyerekek elkülönített oktatásáért. Az állami iskolákba viszont holnap lehet beiratkozni, így ha az iskolára nézve rossz döntés születik, sokak tanulása veszélybe kerülhet. A huszár-telepi intézmény közben keresi a kiutat, például nemzetiségi iskolaként folytatná. 

Jövő héten dől csak el, hogy indíthat-e ősszel első osztályt az a nyíregyházi iskola, amely a bíróság szerint jogellenesen, elkülönítve oktatta a cigány gyerekeket – írja a Roma Sajtóközpont. A huszár-telepi iskolát még 2007-ben zárták be először, miután az  Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) beperelte, amiért a környékbeli romák gyűjtőhelyeként működött. A bezárás után a gyerekek a város központi részén levő iskolákban folytatták a tanulást.

A huszár-telepi iskola 2011 őszén, a görögkatolikus egyház felekezeti iskolájaként indult újra a közben felújított, „Huszárvár” névre keresztelt szolgáltató központban, ahol könyvtárat, tanodát, római katolikus kápolnát és gyermekjóléti központot is kialakítottak. A város és az egyház 2011-ben megállapodtak abban, hogy az egyház öt évig ingyenesen használhatja a szolgáltató központ felső részét. Eközben az önkormányzat úgy döntött, hogy nem támogatja tovább a diákok helyi járatos buszbérleteit, pedig ez addig nagy segítséget jelentett a mélyszegénységben élő gyerekeknek, akik nehezen jutnak el a teleptől távoli iskolákba.

A CFCF ekkor beperelte az iskolafenntartót, a Görögkatolikus Egyháza és az önkormányzatot, majd annak jogutódját, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is. A bíróság 2014-ben első- és másodfokon is úgy döntött, hogy az önkormányzat előidézte, a görögkatolikus egyház pedig fenntartotta a jogellenes szegregációt.

Az önkormányzat és az egyház azt szeretné, ha a Kúria felfüggesztené az ítélet végrehajtását, de az erről való döntést jövő hétre halasztották. Mivel azonban az állami iskolákba holnap és holnapután van a beiratkozás, a most be nem íratott gyerekek iskoláztatása könnyen veszélybe kerülhet, ha a bíróság ismét úgy dönt, hogy ősszel nem indulhat első osztály a Huszár-telepen.

A Roma Sajtóközpont szerint Ádám Renáta helyi szülő ma a Kúria előtt a sajtónak nyilatkozva azt mondta, megtalálják a módját, hogy az iskolának ne kelljen bezárnia, például nemzetiségi intézményként folytatnák. Ádám Renáta egyébként a nyiregyhaza.hu szerint a Huszár-telep gondnoka.

A kormányt korábban azzal vádolták, hogy egy rendeletmódosítással próbálná megmenteni a huszár-telepi iskolát, ami az Emberi Erőforrás Minisztérium szerint félremagyarázó hadjárat volt. Egy kormányközeli jogászközpont konferenciát is tartott a szegregáció témájában, amiről itt írtunk.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!