Keresés

Németország mostantól nem küld vissza szír menekülteket

Egyelőre nem küld vissza több szír menedékkérőt más EU-s tagállamokba Németország, mindegyikük kérelmével érdemben foglalkozik – részlegesen felfüggesztve ezzel a dublini eljárást.

Németország felfüggesztette a dublini egyezmény gyakorlatát a szír állampolgárokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy a más EU-tagállamban már regisztrált szír menedékkérők kérelmét is érdemben elbírálják majd – azokét, akiket a dublini szabályok szerint visszaküldhetnének oda, ahol bekerültek az európai menekültrendszerbe.

Az Menedékjogi Információs Adatbázis (AIDA) weboldalán közzétett információ szerint a 2015 Augusztus 21-e óta a szír állampolgárokkal szemben elindított visszaküldési eljárásokat leállítják, így Németország hatásköre lesz az ő menedékkérelmeik elbírálása.

Emellett a már elrendelt, más tagállamokba irányuló kiutasításokat is leállítja Németország, és az újonnan menedékjogért folyamodó szírek is rögtön a német menekültellátó rendszerbe kerülnek. Függetlenül attól, hogy már regisztrálták őket más tagállamban.

A dublini egyezményben foglaltak szerint egyébként egy tagállam önkéntesen bármikor dönthet úgy, hogy olyan menedékkérelmeket is befogad, amelyek érdemi elbírálásáért egyébként nem lenne felelős.

Németország az AIDA adatai szerint 2015 Január és Július között 44417 menedékkérelmet fogadott szír állampolgároktól, összességében pedig körülbelül 800 ezer kérelemre számítanak egész évben, beleértve a más országokból érkezőket is.

A dublini eljárás egyébként a gyakorlatban idáig sem működött olajozottan: hosszú és bürokratikus – ez a két leggyakoribb kritika éri, ráadásul a visszaküldésekkel kapcsolatos megkereséseknek végül csak nagyon kis hányada teljesül.

Németország például 2015 első negyedévében Magyarországot 2952 menekült hazaküldésével kapcsolatban kereste meg, ami az összes megkeresés 24 százaléka, de ebből végül csak négy százalék, összesen 42 ember került vissza hozzánk.

Németország továbbra is az egyik leggyakoribb úti célja a Magyarországon keresztülhaladó menekülteknek, sokuknak családtagjai, barátai élnek odakint.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!