Keresés

Németország kielemezte a menekülteket

Fiatal, iskolázott szíriai férfiak érkeznek leginkább Németországba.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megpróbálta összeszedni azt, mit lehet tudni a hozzájuk érkezett menekültekről – írja az Index. Ez alapján azt lehet tudni, hogy csak augusztusban 106 ezren érkeztek Németországba Magyarországon és Ausztrián keresztül, a szeptemberi hullám idején pedig München további 70 ezer érkezőről beszélt.

A Németországba érkezett menekültek közül a legtöbb szíriai, és a 2015 első féléves adatai szerint döntően fiatalok: egynegyedük gyermek, másik negyedük 16-25 éves, további egy negyedük pedig a 15-35 éves korosztályba tartozik. A menekültek körében a férfiak aránya kétszerese a nőkének.

A 2015 első felében beadott menedékkérelmek alapján a kérelmezők 70 százaléka muszlim, 18 százaléka keresztény (nagyrészt Szíriából), 5 százalékuk észak-iraki jazidi. Itt megjegyzik: nagy különbség van a szíriai és az afganisztáni muszlimok között. A szírek jelentős része az afgánokkal ellentétben egy nyitottabb társadalomban nőtt fel, amelyben már elfogadott a nők és a férfiak egyenjogúsága.

A szíreknek a többi menekülthöz képest jellemzően magasabb a képzettségi szintje, és közülük 60 százalék vallotta azt, hogy átlagos vagy annál jobb életszínvonalon élt a hazájában. Egynegyedük járt a felsőoktatásba, további egynegyedüknek van középiskolai végzettsége, egynegyedük végezte el az általános iskolát, 17 százalék pedig csak az alsó tagozatot.

A német lap cikke arról is ír, hogy a menekültek a német lakosságon belüli arányukhoz képest magasabb arányban jelennek meg a bűnügyi statisztikákban. 2014-ben tízszer magasabb arányban (2,5 százalék) lettek valamilyen ügy gyanúsítottjai, mint amit a lakosságon belüli arányuk (0,28 százalék) indokolna. Az általuk elkövetett bűncselekmények viszont jelentős részben a befogadó állomásokon történnek, ahol az összezártság, a kulturális és vallási különbségek számos konfliktust szülnek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!