Keresés

Németország felfüggeszti Schengent

Németország több tízezer embert engedett be az elmúlt napokban, most viszont időre van szükségük, hogy rendezzék a viszonyokat, ezért ellenőrzést vezetnek be az osztrák határon. Nem lenne meglepő, ha Bécs is követné a példájukat, és ugyanezt tenné a magyar határon is. 

Határellenőrzést vezet be Németország az osztrák határon – jelentette be vasárnap délután a német belügyminiszter. Ezzel átmenetileg felfüggesztik a schengeni megállapodást. „Időre van szükségünk a helyzet rendezésére a határon a menekültek nagy száma miatt” – mondta Thomas de Maiziere az Index tudósítása szerint. A céljuk, hogy felfüggesszék a menekültek beáramlását Ausztria felől. A belügyminiszter azt mondta, minden menekültügyi egyezményt továbbra is betartanak, és ismét a kvótás megoldás mellett érvelt.

„A menekülteket regisztrálni kell, a menekülteknek tudniuk kell, hogy nem választhatnak ki egy államot maguknak” -mondta. Az intézkedés nem megy szembe a schengeni kódexszel, hiszen abban benne van, hogy a közrend vagy a belbiztonság súlyos fenyegetettsége esetén ideiglenesen bármelyik tagállam vezethet be határellenőrzést. Ez harminc napra szólhat, vagy annyi időre, ameddig a fenyegetettség fennáll. Németország az elmúlt napokban több tízezer embert engedett be az országba.

A bejelentés után az osztrák kormány is rendkívüli ülést hívott össze. Nem lenne meglepő, ha az osztrákok is ellenőrzést vezetnének be a magyar határon, hiszen a német intézkedés nyomán most náluk ragadhatnak a menekültek tömegei. Hétfőn az uniós belügyminiszterek egyeztetnek majd a kvótákról, amit a közép-európai államok továbbra is elleneznek. Berlin azt reméli, hogy a határzárral könnyebben keresztülviheti az akaratát, és sikerül elfogadtatni a kvótás javaslatot.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!