Keresés

Nem vonják vissza a külföldi egyetemek elleni javaslatot

Hiába kérte a CEU rektora, a kormány nem vonja vissza a külföldi egyetemekkel kapcsolatos javaslatát, amely ellehetetlenítené a Soros György által alapított egyetem működését. Palkovics László oktatási államtitkár szerint a javaslat nem a CEU ellen szól, és nincs rá ok, hogy elhagyják az országot. 

A kormány nem látja indokoltnak a felsőoktatási törvénymódosító javaslat visszavonását, amely a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésének jövőbeni feltételeit tartalmazza – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), miután Palkovics László oktatási államtitkár és Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora szerdán este tárgyalt, írja Index. Az ügy előzményeiről ebben és ebben a cikkünkben olvashat.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a következőkről esett szó a tárgyaláson:

  • A CEU által felvetett problémákra az államtitkár elmondta, hogy a kormány kész nemzetközi megállapodást kötni az Egyesült Államok kormányával a CEU és a másik három érintett amerikai intézmény működésének rendezése céljából, ennek érdekében nyitottak a tárgyalásra, ezekre egy teljes év áll rendelkezésre.
  • A rektor felvetésére, miszerint ilyen szerződést a szövetségi kormány nem, csak New York állam kormánya köthet az egyetem vonatkozásában, az államtitkár megerősítette: erre is nyitott a kormány. A magyar kormány számára ugyanis éppen az a fontos, hogy a nemzetközi státusú egyetemek működtetésében az érintett államok szerepet vállaljanak, az esetleges problémákra közösen találjanak megoldást, ami jelenleg nem áll fenn.
  • Palkovics kitért arra is: az érintett egyetemek magyarországi tevékenységét a származási országok hatóságai nem követik figyelemmel, és a szabálytalanságok részben éppen erre vezethetőek vissza: a magyar hatóságoknak nincs joghatóságuk a külföldi képzésekre, a külföldi hatóságok pedig nem figyelnek oda ezekre.
  • A találkozón rektor – a tárca közlése szerint – elmondta, hogy a tervezett felsőoktatási törvénymódosítás súlyosan sérti az egyetem érdekeit, mert a működésének feltételévé teszi a jövőben egy nemzetközi szerződés megkötését. Ez a rektor félelme szerint el fogja lehetetleníteni az amerikai diplomák kiadását, illetve csorbítani fogja az egyetemi autonómiát, az akadémiai szabadság ügyét.
  • A rektor megerősítette, hogy az egyetem a jövőjét Budapesten, Magyarországon képzeli el, ezért kérte a törvénytervezet visszavonását.
  • Palkovics László erre válaszolta azt, hogy nem tartja indokoltnak a kormány a tervezet visszavonását.

A CEU csütörtök délután adott ki közleményt a találkozóval kapcsolatban. Ebben azt írták, „a Közép-európai Egyetem (CEU) továbbra sem győződött meg arról, hogy a kormányzat belátná milyen hatásai lesznek a törvénytervezetnek. A Közép-európai Egyetem továbbra sem érti, hogy miért van szükség a törvényre, ismerve az egyetem magyar törvényekkel teljes összhangban történő működését, és a KEE egyetemi élethez nyújtott hozzájárulásának széleskörű elismertségét”.

“Továbbra is szándékunkban áll párbeszédet folytatni a kormányzattal, de a benyújtott törvénytervezetet nem tudjuk az egyeztetések alapjául elfogadni,” mondta Ignatieff. “Megismételtük és fenntartjuk azt a kérésünket, hogy a kormány vonja vissza a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetést a helyzet megoldására.” Michael Ignatieff rektor vasárnap Washingtonba utazik, hogy ismertesse a CEU helyzetét az amerikai törvényhozóknak és a médiának.

Palkovics az ATV csütörtök reggeli műsorában újra elmondta, hogy nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív és nem a CEU ellen szól a felsőoktatási törvény kezdeményezett módosítása. Szerinte nincs rá ok és kicsi is a veszélye annak, hogy az intézmény elhagyja Magyarországot.

Azt mondta, azért van szükség a törvénymódosításra, hogy elkerüljék a „kamuegyetemek” megjelenését, de szerinte a CEU nem tartozik ezek közé. El fogják magyarázni a nagyköveteknek, hogy a cél az, hogy valós egyetemek működjenek az országban, ami azt jelenti, hogy abban az országban is folytat képzést, ahol kiadja a diplomáját. Palkovics azt mondta, előzetesen nem tárgyaltak a törvényjavaslatról a CEU-val, mert nem volt erre idő.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!