Keresés

Nem vették fel eladónak, mert transznemű

Transzneműsége miatt utasítottak egy munkavállalót egy vidéki ruhaboltban. Az érintett ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, amely – ilyen típusú ügyben most először – megállapította a boltvezető jogsértését.

Jogellenesen utasítottak el egy transznemű munkavállalót egy vidéki ruhaboltban az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) szerint. Az esetről beszámoló Háttér Társaság közleményében azt írják, a panaszos egy nyugat-magyarországi faluban hat éve nőként él, ennek megfelelően öltözködik és viselkedik, de nemi identitásának jogi elismerését még nem kezdeményezte. Amikor azonban a közeli nagyvárosban levő ruhaboltban a főnök meglátta férfi nevet tartalmazó iratait, közölte, hogy az állásra női munkatársat keresnek, majd kinevette a jelentkezőt, miután az jelezte, hogy ő nő.

A hatóság szerint a munkavállalót nemi identitáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetés érte. Az EBH megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és előírta a határozat nyilvános közzétételét. A Háttér Társaság szerint az elmúlt években több hasonló ügy is a hatóság elé került már, de mind egyezséggel vagy elutasítással zárult. Most először állapítottak meg ilyen típusú jogsértést. Az EBH szerint a munkáltató közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg azzal is, hogy mindenképp női alkalmazottat keresett.

A Háttér Társaság nemrég készített kutatást arról, hogy milyen hátrányok érik az LMBTQI munkavállalókat, a 2015-ben történt, EBH által is elismert jogsértésekről pedig itt írtunk. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!