Keresés

Nem vagyunk Dr. Jekyll és Mr. Hyde!

Milyenek egy fiatal, skizofrén srác mindennapjai? A TASZ fiktív blogot indított, amely valós történeteket alapul véve próbál leszámolni az előítéletekkel.

Profilkép | Forrás: https://www.facebook.com/hullamvasut
Profilkép | Forrás: https://www.facebook.com/hullamvasut

“Tudom, fura, hogy van bennem egy afféle skizo-pride, mert az ember titkolja ezt a dolgot, amennyire csak tudja. De azt mégse hagyhatom, hogy mindenki azt higgye, hogy aki skizofrén, annak van egy nyugis könyvelő, meg egy baltásgyilkos énje. Nem vagyunk kibaszott Dr. Jekyll és Mr. Hyde!” – írja Bálint a blogján, a Hullámvasút – egy kicsit skizo fiú naplója című Facebook-oldalon.

Bálint valójában egy fiktív karakter, a TASZ anti-stigma kampányának a része, amelynek az a célja, hogy lerombolja a hétköznapokban élő sztereotípiákat a mentális betegségekkel küzdő emberekről: “A mentális zavarokkal élő személyek a magyar társadalom egyik leginkább kiszolgáltatott, vaskos rétegét képezik. Kevés igazi segítségre számíthatnak, és ki vannak téve a megbélyegzés és a kirekesztés veszélyének is. Bálint naplója ebbe a világba ad betekintést” – írja a TASZ blogja.

A netes naplóban minden fikció, de a valóságon alapszik. Bálint fiktív karakterét a hasonló betegségekkel küzdő emberek élettörténetei alapján állították össze. A kampányt az X Kommunikációs Központ készítette, amely a társadalmi ügyek kreatív ügynökségeként definiálja magát, és azért jött létre, hogy fontos társadalmi ügyeket segítsen a kommunikáció eszközeivel. Az XKK munkatársai az  elmúlt hónapokban számos mentális betegséggel küzdő emberrel, hozzátartozóval, szociális munkással, és pszichiáterrel interjúztak annak érdekében, hogy a valósághű képet kapjanak Bálintról.

A naplóból képet kaphatunk arról, hogy a skizofréniával küzdők miért nem járnak pszichiáterhez (“tényleg nem járunk, de nem feltétlen azért, mert azt hisszük, hogy tök jól vagyunk, vagy mert attól tartunk, hogy a terapeuta lézersugarakkal befolyásolná a személyiségünket, hanem mert rohadtul nincs rá lóvénk. Őrültnek lenni nem fizet túl jól manapság”), vagy hogyan kezelik a személyes kapcsolataikat (“Asszem ma azt a csajt láttam a kisboltban, akivel az első pszichózisom idején bandáztam bent. Na jó, nem bandáztunk, de ez mégiscsak jobban hangzik, mint az, hogy én próbáltam magamhoz térni, ő pedig megállás nélkül ordított, hogy adják vissza a gyerekét.”), ráadásul Bálint még blogolni is elkezdett. Bálintot Mészáros Béla, a Katona József színház színésze alakítja. A napló október 20-ig frissül videó-és szöveges bejegyzésekkel.

„A tapasztalatok alapján a későbbiekben is szeretnénk majd hasonló kezdeményezéseket indítani. Folyamatosan keresünk új formákat, amik alkalmasak arra, hogy felhívjuk a figyelmet a sérülékeny csoportok problémáira” – mondta Verdes Tamás, a TASZ fogyatékosügyi program koordinátora. A netes naplót egy hét alatt több mint kétezren követték, és többen hozzá is szólnak a bejegyzésekhez. Verdes szerint olyan embereket is elértek, akik eddig nem foglalkoztak a témával, vagy nem tartották fontosnak a témaköri emberi jogi vetületét.

Másrészt a netes napló azoknak is szól, akik ugyanúgy érintettek, mint a napló Bálintja. „Fontosnak tartjuk, hogy tudatossá váljon bennük, hogy vannak emberi jogaik. A naplón kívül a TASZ rendszeresen jelenik meg a sajtóban a témához kapcsolódó cikkekkel, kapcsolatot tartunk és építünk önsegítő csoportokkal, ingyenes jogi tanácsadást és jogsegélyt nyújtunk a hozzánk fordulóknak.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!