Keresés

Nem talált törvénytelenséget az ügyészség a norvég pénzeket kezelő civileknél

Csak adminisztratív hiányosságokat talált az ügyészség a norvég pénzek elosztásában érdekelt civil szervezeteknél. A nyomozás a Lázár János által felügyelt Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kérésére indult, miután Lázár azzal támadta az Ökotárs Alapítványt, hogy politikai szervezeteket és hozzájuk kötődő civileket támogatnak a pénzekből. A Miniszterelnökség szerint az ügyészségi nyomozás ellenére sem tudni, hogy minden szabályosan zajlott-e. 

Nem talált törvénytelenséget az ügyészség Norvég Civil Támogatási Alaptól érkező pénzek elosztásában érdekelt öt civil szervezetnél – írja a Magyar Nemzet, amelynek értesüléseit Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője is megerősítette. Három szervezetnél egyáltalán nem kellett intézkedni, a másik kettőnél pedig adminisztratív hiányosságokat találtak: az egyik alapítvány nem tette fel a honlapjára a 2012-es és 2013-as beszámolókat, az egyik egyesület pedig már megszűnt, ezért keresetet nyújtottak be a megszűnés megállapítása érdekében.

Az ügyészségi vizsgálat tavaly év végén kezdődött a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által felügyelt Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kérésére. Lázár 2014 áprilisában fordult a norvég kormányhoz, mert szerinte a norvég pénzek szétosztását vezető Ökotárs Alapítvány szorosan kötődik az LMP-hez.

A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kehit, hogy vizsgálják ki, támogattak-e áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket. Az ügyben büntetőfeljelentés született, a Nemzeti Nyomozó Iroda pedig házkutatást is tartott a szervezeteknél, majd az egyik ilyen eljárást törvénysértőnek minősítették. A Kehi végül a hatvanhárom projektből hatvanegy esetben állapított meg szabálytalanságot a pályázati pénzek felhasználásában. A Kehi feljelentése alapján decemberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága is nyomozni kezdett költségvetési csalás gyanúja miatt, de gyanúsított továbbra sincs.

A Miniszterelnökség kedden azt közölte az MTI-vel, hogy még mindig nem tudható, hogy szabályosan osztották-e a Norvég Civil Alap magyarországi forrásait, és a kormány tavaly megfogalmazott kritikái három, a pénzosztásban érintett alapítványra vonatkoztak (Ökotárs, Kárpátok és Autonómia), amelyek működéséről a mostani döntések nem szólnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!