Keresés

Nem rohanták meg tömegek az óvodát

A Budapest környéki óvodákban okozott problémát a mostani beiratkozásnál, hogy szeptembertől kötelező a három éves gyereket óvodába járatni, de a legtöbb helyen nem volt tumultus, és mindenkinek tudtak helyet biztosítani az intézmények. A szülők nagy része eddig is három éves korban vitte a gyerekét óvodába, ahol pedig helyhiány van, ott a körzetes óvodák elosztják egymás között a jelentkezőket.

A köznevelési törvény szerint idén szeptember elsejétől a gyereknek abban az évben, aminek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, óvodába kell járnia. Ez azokra a gyerekekre vonatkozik, akik 2012. szeptember elseje előtt születtek és még nem járnak óvodába. A családi pótlék folyósítását is az óvodalátogatáshoz kötik idén ősztől. Az Abcúg óvodavezetőket keresett meg, azt kérdeztük tőlük, hogy mit tapasztaltak a beiratkozásról, okozott-e gondot, hogy több gyereket kell felvenniük. Az általunk megkérdezett óvodákban egyelőre kevesen panaszkodtak túljelentkezésre, az óvodavezetők szerint a legtöbb szülő eddig is hároméves kortól íratták be a gyerekeiket. A XIII. kerületi önkormányzat például évek óta a demográfiai adatok alapján alakítja a férőhelyek számát, amiben nincs nagy változás, mindenkit fel tudnak venni.

Egy óvonó korábban azt mondta: nagyon sok minden befolyásolja azt, hogy végül hányan mennek beíratni a gyereküket. Szerinte a fővárosi körzetekben nincs akkora probléma, mint vidéken, ahol kevesebb a férőhely. A szakértői bizottsági döntések is alakítják a tényleges gyerekszámot: ha valaki beszéd- vagy értelmi sérült, autista, ők már nem egy főnek számítanak, hanem kettő- vagy akár háromnak is.

Az egyik újpesti óvoda vezetője az Abcúgnak azt mondta: semmi problémát nem okozott a beiratkozásnál az új szabályozás, nem “rohanták meg tömegek az óvodát”. Nekik most elsősorban azokat a gyerekeket kell felvenniük, kik most töltik be a három évet, ők pedig az óvoda körzetében nincsenek annyian, hogy ez problémát jelentsen. Ennek ellenére volt olyan anyuka, akinek a gyereke jövőre tölti be a három évet, de már most elő akarta jegyeztetni magát, mondták neki az óvodavezető, hogy erre igazán semmi szükség.

A kőbányai Kékvirág óvodában is arról számoltak be, hogy minden gyereket el tudtak helyezni, és az igazgató úgy tudja: a kerületben sehol sem okozott ez problémát.

Persze vannak népszerűbb, és kevésbé népszerű óvodák, már csak azért is, mert eltérő profillal dolgoznak. „Ilyenkor az óvodák egymás közt egyeztetnek arról, hogy ki, hová kerüljön, ezen már túl is vagyunk. Aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, annak lesz helye a kerületben, ez biztos” – mondta az egyik óvoda vezetője.

Hasonló a helyzet a vidéki óvodáknál is: Szolnokon, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden sincs gond a létszámmal, és nem is hallottak arról, hogy máshol gond lenne. Van olyan óvoda, ahová éppen annyian iratkoztak be, ahányan elballagtak, máshol pedig még plusz férőhely is van.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint hivatalosan nem lesznek férőhelygondok, mert az óvodák kénytelenek valahogy megoldani a problémát. „Felemelik a csoportlétszámot, és kész. Hivatalosan 25-en lehetnek egy csoportban, de néha már ezt is túllépik. Gondolom, most már 30 fölötti létszám is elő fog fordulni”.

A másik kibúvó szerinte az lehet, hogy a jegyzők fel fogják menteni azokat a gyerekeket, akiket végképp nem tudnak elhelyezni. „Vannak szülők, akik nem szeretnék hároméves kortól óvodába járatni a gyereket, például azért, mert otthon vannak a kisebb testvérrel. Ilyenkor kaphatnak felmentést”.

Fábián szerint országosan elegendő férőhely van, ezek azonban rosszul vannak elosztva, és főleg a Budapest környéki kistelepüléseken lehet probléma, ahová sokan költöztek ki az elmúlt években. „Még nem készítettünk összesítést, de beszéltem pár intézménnyel, ahol azt mondták, súlyos gondok vannak, és kénytelenek emelni a létszámon. Hivatalosan elég lesz a férőhely, más kérdés, hogy a nagy létszámú csoportok milyen hatással lesznek a gyerekekre”.

Budakeszin évek óta nagy a túljelentkezés, és ez idén sem volt másképp. Itt három óvoda működik, akik az egyik óvónő szerint jól megoldották a helyzetet, de így is volt, akit el kellett utasítani. „Sokan jelentkeztek, akik csak ősszel, vagy jövő tavasszal töltik be a harmadik életévüket. Nekik sajnos nem tudtunk helyet adni”.

A cikk elkészítésében közreműködött Prókai Eszter.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!