Keresés

Nem rajzolhatnak az aszfaltra a menekült gyerekek

Köztisztasági szabálysértésnek számít, ezért nem rajzolhatnak az aszfaltra a menekült gyerekek a Budapesti Rendészeti Igazgatóság szerint. A Magyar Helsinki Bizottság viszont azt mondja, ez nem igaz. A Migration Aid csoport addig is papírokat osztogat a gyerekeknek, hogy legalább arra rajzolhassanak. 

A Budapesti Rendészeti Igazgatóság megtiltotta a menekült gyerekeknek, hogy krétával rajzolgassanak az aszfaltra, és megkérték a Migration Aid nevű csoport tagjait is, hogy figyelmeztessék őket erre. Erről egy önkéntes beszélt az RTL Klub kamerái előtt, ahol azt is elmondta, hogy a rajz segít feldolgozni a gyerekeknek a traumát, amin átestek.

A Rendészeti Igazgatóság szerint viszont ez köztisztasági szabálysértésnek számít, ezért a Migration Aid mostantól papírokat ad a gyerekeknek, hogy arra rajzolhassanak.

Frissítés: A Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon azt írta, az aszfaltrajz nem köztisztasági szabálysértés: „A köztisztasági szabálysértést az követi el, aki közterületet beszennyez. A szennyezést a szabálysértési törvény nem definiálja, de egy környezetre káros anyagot nem tartalmazó olyan eszközzel történő felületképzést, amit egy eső elmos, nehezen tekinthetünk büntetendő, társadalomra veszélyes magatartásnak”.

A szervezet hozzátette azt is, hogy 14 év alatti gyereket szabálysértés miatt amúgy sem lehet felelősségre vonni, majd csatolták a Váci Rendőrkapitányság által nemrég szervezett aszfaltrajzverseny egyik fotóját is. ” Reméljük, a Váci Rendőrkapitányság ellen nem tesz feljelentést felbujtás miatt a Budapesti Rendészeti Igazgatóság” – írták.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!