Keresés

Nem örült a polgármester, hogy annyit foglalkoznak a gyerekekkel

Perén akarták megváltani a világot, de a polgármesternek nem kellettek, ezért másik faluba költöztek az Indahouse önkéntesei. A gyerekek fejlesztésével foglalkozó szervezet Hernádszentandráson fogja felépíteni Borsod megye első önkéntesközpontját, és hamarosan tovább terjeszkedne Fügödre, ahol még nagyobb a nyomor. 

Az Indahouse program önkéntesei éveken át dolgoztak Perén hátrányos helyzetű gyerekekkel, de aztán annyira elmérgesedett a viszonyuk a polgármesterrel, hogy kénytelenek voltak elköltözni. “Most jöttem csak rá, hogy az elmúlt három évben minden hétvégét szorongással töltöttem. Ott volt a görcs, hogy lesz-e fűtés, vagy mondott-e rólunk valami rosszat a polgármester. Ha megcsörrent a telefonom, állandóan attól féltem, hogy valami baj van” – mondta a program vezetője, Benkő Fruzsina.

Ahogy egy tavalyi riportban beszámoltunk róla, az Indahouse önkéntesei 2014 óta dolgoznak Pere és a környékbeli falvak szegénységben élő gyerekeivel. Minden hétvégén segítenek nekik a tanulásban, a kisebbekkel fejlesztő játékokat játszanak, a kamaszcsoportban pedig átbeszélik az élet nagy dolgait. Társadalmi vállalkozásba is fogtak, nyitottak a faluban egy vendégházat. Az Indahouse tavaly Jószolgálat-díjat kapott, amit Magyarországon működő szeretetszolgálatok osztanak ki szociális területen működő szervezeteknek.

Önkéntes mentorprogram Perén
Benkő Fruzsina két, az Indahouse programban résztvevő kislánnyal 2017 nyarán I Fotó: Magócsi Márton

Tavaly nyárra világossá vált, hogy Blaskó István perei polgármester nem örül az önkéntesek jelenlétének, pedig eleinte szívesen fogadta őket. Egy tízéves, ingyenes bérleti szerződés keretében odaadta nekik a régi iskolaépület egyik termét is, ahol a gyerekfoglalkozásokat tartották. Az évek során azonban egyre nagyobb lett köztük a feszültség, Blaskó tavaly az Abcúgnak azt mondta, “kicsit sok lett” az Indahouse-ból. “A dolgozó emberek nyolcvan százalékánál kiveri a biztosítékot, hogy hátrányos helyzetűnek meg mélyszegénynek adják el a falunkat. Holott Perén száztíz százalékos a foglalkoztatottság, mert más településekről is járnak ide közmunkára”.

Végül nyáron kiderült, hogy az önkormányzatnak szüksége van az épületre, hogy számítógéptermet alakítsanak ki benne. “Úgy látom, szükség van erre, és nagyobb haszonnal lesz a település számára, mint az Indahouse” – mondta akkor Blaskó.

Miközben a szervezet munkáját civil körökben már országosan is elismerik, a perei hangulat egyre nyomasztóbbá vált az önkénteseknek. Ezért elhatározták, hogy elhagyják a falut, és a szomszédos Hernádszentandráson folytatják a munkát.

Borsod megye első önkéntesközpontja

Benkő szerint Hernádszentandráson teljesen más a légkör, pedig csak pár kilométer van a két falu közt. “Nem sokkal a tavalyi riport után keresett meg minket az ottani polgármester édesanyja, aki a tanodában dolgozik. Hallotta, mi történik, és felajánlotta a segítségét. A polgármester egyáltalán nem is szólt bele, azt mondta, ez nem az ő ügye”.

“Tanulva a perei esetből, már az elején leszögeztük, hogy mi döntjük el, kikkel dolgozunk, hogyan dolgozunk, és nem szeretnénk ha beleszólnának” – mondta Benkő. Úgy érzi, Hernádszentandráson sokkal nagyobb kultúrája van az együttműködésnek, “talán azért, mert korábban is működött már alapítvány a faluban”.

Az Indahouse szeptember óta ingyen használhatja a hernádszentandrási tanodát, ott tartják a hétvégi foglalkozásokat is, de az összes holmijukat csak decemberben hozták el Peréről. A tanoda viszont csak ideiglenes megoldás: nemrég vásároltak egy vályogházat és egy hozzá tartozó telket Hernádszentandráson. “Nem akarjuk lebontani a házat, mert viszonylag jó állapotban van. Úgy tervezzük, hogy ott tartjuk majd a kisgyerekes foglalkozásainkat, és kialakítunk benne egy klubhelyiséget is” – mondta. Szeretnének felhúzni mellette egy új épületet is, ahol külön teremben tanulhatnak a hiperaktív gyerekekkel, lesz egy szoba a Skype-os mentorálásra, és kialakítanak egy önkéntesszállást is. “Ez lesz Borsod megye első önkéntesközpontja” – mondta.

Önkéntes mentorprogram Perén
Önkéntes kisokos a falon Perén, 2017 nyarán I Fotó: Magócsi Márton

Az építkezéshez viszont önkéntesekre, pénzre és építőanyagra van szükségük, ezért adománygyűjtő kampányt indítottak, összesen 20 millió forintot szeretnének gyűjteni. Azt remélik, hogy melléjük állnak építőipari cégek is, és sokan kedvet kapnak a kőművesmunkához. “Tudom, ez kicsit optimista, de nagyon remélem, hogy szeptemberig elkészül legalább az épület egy része annyira, hogy használni lehessen”.

A társadalmi vállalkozás keretében kialakított vendégház viszont továbbra is Perén működik. Ennek nincs köze az önkormányzathoz, hiszen az épület a görökatolikus egyházé, és a szerződésük értelmében 2024-ig használhatják.

Önkéntes mentorprogram Perén
A vendégház épülete Perén I Fotó: Magócsi Márton

Irány Fügöd!

Benkő szerint az Indahouse-ban most 80 gyerekkel dolgoznak, akik mind Peréről, Hernádszentandrásról, Ináncsról és Hernádbüdről származnak. Később szeretnék bevonni a programba a közeli Fügödöt is, ahol sokkal nagyobb a nyomor, mint bármelyik környező településen.

“Ez nagyon nagy szakmai kihívás lesz, hiszen ott 150 gyerek él, és ha elkezdjük, akkor végig is kell csinálni. Előfordult már, hogy megjelent ott egy civil szervezet, aztán eltűntek, a helyiek pedig úgy érezték, ott hagyták őket. Sokan kérdezik, miért akarunk odamenni, bántani fognak minket, de nekünk az a hitvallásunk, hogy ha emberként kezeljük őket, akkor ők is emberként kezelnek majd minket”.

Benkő a következő tanévben szeretne felkészülni a fügödi projektre, amihez szerinte még sokat kell tanulnia, főleg olyan civilektől, akik máshol már sikerre vittek hasonló programokat. Szerinte ilyen a Bagázs és az Igazgyöngy Alapítvány is.

“De az első számú cél most az, hogy felépüljön a ház, és gyűjtsünk még önkénteseket. Most is vannak várólistán levő gyerekek, akik jönni szeretnének, de nem tudunk velük foglalkozni, mert nem vagyunk elegen”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!