Keresés

Nem ment át Orbán Viktor alkotmánymódosítása

Elbukott az Orbán Viktor által kezdeményezett alkotmánymódosítás, mert a jobbikos országgyűlési képviselők nem segítették hozzá a Fideszt az elfogadáshoz szükséges kétharmados többséghez. Akkor szavaztak volna igennel, ha törvénybe foglalják a letelepedési kötvények megszüntetését, amit a kormány csak szóban ígért meg. 

Nem ment át a parlamenten a hetedik, menekültkvóta elleni alkotmánymódosítás, miután a baloldali képviselők mellett a Jobbik sem nyomott gombot. Így végül 131 igennel és 3 nemmel nem fogadta le az Országgyűlés az Orbán Viktor által benyújtott javaslatot. A három nem szavazat a három független képviselőtől, Fodor Gábortól, Kónya Pétertől és Kész Zoltántól érkezett.

Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy a Jobbik megszavazza-e a javaslatot, mert bár a szövegével egyetértettek, cserébe a letelepedési kötvények visszavonását kérték a kormánytól. A Fidesz ezt zsarolásként és hazaárulásként kommunikálta, később mégis bejelentették, hogy megszüntetik a kötvényeket, kormányhatározatot viszont nem hoztak róla, és nem támogatták a sürgősségi tárgyalását sem, amit a Jobbik kezdeményezett.

Mivel a kormány nem adott írásbeli biztosítékot a kötvények visszavonásáról, Vonáék kedden nem támogatták a javaslatot, és az Index tudósítása szerint a szavazás közben egy molinót feszítettek ki, amin az szerepelt: „az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged”.

Orbán Viktor az érvénytelen kvótanépszavazás után kezdeményezte az alaptörvény módosítását, amibe bekerült volna, hogy „a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!