Keresés

Nem megállítani, hanem utolérni akarják Brüsszelt

Unalmas vonulással, de jobban sikerült beszédekkel ünnepelték az Európai Uniót a Momentum Mozgalom május elsejei tüntetésén. Bejelentették, hogy elindulnak a választásokon, és október 15-én előállnak a programjukkal is. Kiderült, hogy az ő Magyarországukon lehetne valaki sváb, fradista és momentumos egyszerre, a lényeg, hogy ne a dohánybolt legyen nemzeti, hanem a tizenegy és az ünnep.

Elég lett volna, ha a beszédeket megtartják, a felejthetőre sikerült vonulás akár ki is maradhatott volna a Momentum Mozgalom “Európához tartozunk” nevű tüntetéséből. Az EU-s csatlakozás évfordulóján a Szabadság térről mentek a Hősök terére, de útközben az volt a legnagyobb esemény, amikor néhány lány kongával biztatta a tömeget egy ház erkélyéről. Valószínűeg ez volt az utóbbi évek legcsendesebb menete.

20170501 Momentum tüntetés

Pedig a létszámmal nem volt gond, már hat óra előtt ezrek gyülekeztek a Szabadság téren, sokan EU-s zászlókkal és CEU-s kitűzőkkel. Közben a szervezők matricákat osztottak, amivel át lehet alakítani a kormány Brüsszel-ellenes plakátjait, de voltak papírok is, amelyekre mindenki ráírhatta, mi a jó Európában. Hogy sokan voltak, az is jelzi, hogy a beszédeket a tervezettnél később tudták elkezdeni, mert idő kellett, mire mindenki megérkezik a Hősök terére. Közben Kispál és a borzzal, Kaukázussal és Szabó Balázs bandájával szórakoztatták a tüntetőket, akik többnyire fiatalok voltak: a színpad előtt összegyűlt tizenéves középiskolások imádták is a koncerthangulatot, és lelkesen adták körbe a dobozos sört meg a cigit.

Néptelen puszta, középen egy Brüsszel-ellenes plakáttal

A Hősök terén tartott beszédek viszont ütősebbre sikerültek. Ezt már csak azzal is sikerült elérni, hogy az utóbbi évek jó néhány ellenzéki megmozdulásával ellentétben nem beszéltek túl sokan és túl sokat, sőt elhangzottak jól kitalált és idézhető mondatok is.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke főleg arról beszélt, hogy nem szabad félni, és cselekedni kell ahhoz, hogy “beindítsuk Magyarországot” — ez lett a Momentum új szlogenje, amellyel a kormány EU-ellenes kampányára válaszolnak. Fekete-Győr szerint Orbán Magyarországa egy néptelen pusztára hasonlít, a közepén egy “Állítsuk meg Brüsszelt!” táblával.

“Orbán meg akarja állítani Brüsszelt, mert rájött, hogy az ő vezetésével sosem fogjuk utolérni”. Szerinte Orbán nem érti a 21. századot, a butatelefonokat választja az okostelefonok helyett, listázza a civileket és mindenkit, aki gondolkodik. “Azért kelt félelmet, mert fél a szabad sajtótól, a független választásoktól és főleg tőlünk, emberektől”. Ők viszont olyan országot akarnak, “ahol 2020-ig vagy 2030-ig lehet tervezni, nem pedig 20-áig vagy 30-áig”.

20170501 Momentum tüntetés
Fotó: Magócsi Márton

Szerinte nem véletlen, hogy az emberek félnek attól, hogy elveszítik az állásukat, vagy bajba kerülnek, ha hallatják a hangjukat. De arra biztatott mindenkit, hogy ne féljenek, mert a Momentum mindenkit meg fog védeni. Bejelentette azt is, hogy elindulnak a választásokon.  “Egy évünk van, és ez pont elég. Mindent megteszünk, hogy lebontsuk a félelem rendszerét. Éjjel-nappal dolgozni fogunk”.

Fekete-Győr azt mondta, eddig száz momentumos helyi szervezet alapját tették le. “Mindenhová eljutunk. Mi valódi konzultációt folytatunk”. Azt ígérte, október 15-én mutatják majd be a programjukat, amely a cselekvés helyi köreinek tapasztalaiból fog összeállni. “A helyi, kézzel fogható problémákkal kezdjük, és közösen indítjuk be Magyarországot!”

Arra kérte az embereket, hogy mindenki tegyen valamit a változásért, akár azzal, hogy meggyőzi a nagymamáját: ha nem akarja, hogy az unokája külföldre költözzön, változásra van szükség.

A félelemből építenek falat, hogy bezárjanak

Soproni Tamás alelnök főleg az orosz befolyásról beszélt, amelynek az az eredménye, hogy Magyarországon “állampolgárság nélküli csecsenek fenyegetnek és egyetemeket záratnak be”. Soproni szerint folyamatos kamuháborúban élünk, és belegondolni is szörnyű, hogy mi lesz tíz év múlva, ha a mostani gyűlöletkampány mossa át a gyerekeink agyát. “A félelemből építenek falat, hogy bezárjanak” – mondta Soproni, aki szerint negyven évig ez volt a valóság, és pont elég rémtörténetet hallott a szüleitől ahhoz, hogy ezt ne akarja.

20170501 Momentum tüntetés
Fotó: Magócsi Márton

“Az oroszok elvitték a tankokat, de visszakúsztak a gázvezetékeken és a politikai eliten keresztül” – mondta, és azt ígérte, hogy a Momentum olyan országot fog teremteni, amely nem az alkoholisták számában, hanem a születésszámban vezető Európában, és ahol a diákok a tanárokkal közösen tanulnak majd gondolkodni.

“A mi generációnknak külföldre menni nem gyomorgörcs, hanem kaland és lehetőség. És ez a 12 éves EU-tagság eredménye” – mondta Pottyondy Edina, a Momentum elnökségi tagja.  “Tizenhárom éve vagyunk az EU tagjai, mégis a Fidesz viselkedik úgy, mint egy 13 éves: bármi történik, mindig más a hibás, de a zsebpénz persze jól jön”.

20170501 Momentum tüntetés
Fotó: Magócsi Márton

Azt mondta, az országjárásuk során sok olyan szülővel találkozott, aki arra panaszkodott, hogy a gyereke külföldre költözött, és attól fél, sosem fog hazatérni. Ezért a Momentum egy élhető Magyarországot szeretne, “ahol nem luxus a fűtött lakás és a napi háromszori étkezés, vagy egy nyaralás”. Pottyondy szerint viszont ehhez a külföldre költözött magyarokra is szükség van, ezért arra kérte őket, hogy jöjjenek haza. “Ti is kelletek ahhoz, hogy beindítsuk Magyarországot!”

A beszédek előtt levetítették a Momentum új kampányfilmjét is, ami főleg a párt „pozitív nemzetképét” próbálta erősíteni: „a Momentum Magyarországán nem a dohánybolt a nemzeti, hanem a tizenegy és az ünnep” – mondták. Szerintük nem baj, ha egy svb fradista kiteszi a házára a magyar zászlót, még mindig lehet momentumos, mert ezek az identitások nem kizárják, hanem erősítik egymást.

A tüntetés után a tömeg egy része a Fidesz-székházhoz vonult, de az erős rendőri készültség miatt nem sokáig maradtak. Helyette, ahogy az elmúl hetek tüntetésein mindig, most is spontán buli kezdődött az Oktogonon.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!