Keresés

Nem lesznek magánellátások a kórházakban

Szétválasztják a magán- és a közegészségügyet, jön az egészségügyi életpályamodell, és szűrőközpontok lesznek a kórházakban. Úgy tűnik, a kormány most tényleg nekivág az egészségügy átalakításának. A tervekről Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár beszélt. 

A jövőben állami kórházak nem fognak magánegészségügyi ellátást nyújtani, vagyis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyáltalán nem finanszíroz majd magánellátásokat – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. Zombor szerint ugyanakkor a kormány készül egy beruházásösztönző csomaggal, amely a magánvállalkozásokat segítené.

Az államtitkár egy tegnapi konferencián azt mondta, 2015 második felében indulhat az egészségügyi életpályamodell kidolgozása, és a kormány már döntött is a kórházak konszolidációjához szükséges forrásokról. „Egy igen komoly finanszírozási és strukturális megújítás várható a rendszerben, amely nem jár kórházbezárásokkal és az ellátások szűkítésével” – mondta.

Zombor beszélt egy új ösztöndíjrendszerről is, amelyet a rezidensképzéshez hasonlóan minden orvostanhallgató számára biztosítanának, és céljuk, hogy a rezidensek számára szakorvosi minimálbért határozzanak meg.

A háziorvosokkal kapcsolatban Zombor azt mondta, szeretnék, ha az úgynevezett kártyapénzt a jövőben csak orvosi feladatok ellátására fordíthatnák, és lehetővé szeretnék tenni azt is, hogy a más szakvizsgával rendelkező háziorvosok a választott szakterületükön is dolgozhassanak, amiért több pénz járna.

Zombor szerint a kormány népegészségügyi szemléletét mutatja az is, hogy a kórházakban szűrőközpontokat alakítanának ki a betegségek megelőzése érdekében.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!