Keresés

Nem lehet újságírókat kizárni a menekülttáborokból

Kimondta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), hogy jogszerűtlen újságírókat kitiltani a menekülttáborokból. Az Abcúg korábbi munkatársa, Szurovecz Illés még 2015-ben fordult a strasbourgi székhelyű bírósághoz, amiért a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal többször is visszautasította kérelmét, hogy bemehessen a menekülttáborokba és riportot készíthessen az ottani állapotokról.

Az EJEB október 8-i ítéletében kimondta, hogy a kizárás nem csak az újságíró jogait sérti, de az olvasóközönségnek is sérelmet okoz, ugyanis így a sajtó nem tudja ellenőrizni az állam intézkedéseit és leleplezni a zárt falak mögött folyó esetleges jogsértéseket.

,,A magyar hatóságok az újságírói munka lényegébe avatkoztak be, amikor ellehetetlenítették, hogy Szurovecz maga végezhesse el a cikkéhez a kutatómunkát” – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) honlapján, akik az újságírót képviselték.

Korábban az újságírót arra hivatkozva utasította vissza a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, hogy a sajtó jelenléte a menekülttáborokban megzavarná a menekültek mindennapjait, megsértené a magánéletük tiszteletben tartásához füződő jogaikat. Az újságíró hiába mondta, hogy csak olyanokkal készítene interjút, akik maguk is hozzájárulnak a szerepléshez. A hatóságok inkább azt javasolták, hogy a kerítésen kívül interjúzzon, vagy használja a civil szervezetek tábori körülményekről szóló jelentéseit a cikke megírásához.

A strasbourgi bíróság szerint ez nem indok a visszautasításra, mert az újságíró által első kézből szerzett, ellenőrzött információ sokkal értékesebb, mint a másodkézből szerzett.

Kollégánk végül azzal a félmegoldással mutathatta be a vámosszabadi és a körmendi menekülttáborok körülményeit, hogy keresett egy országgyűlési képviselőt, aki hajlandó volt a képviselői igazolványával bemenni egy-egy ilyen táborba, és ott képeket készíteni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!