Keresés

Nem kapnak kártérítést a halott azbesztkárosultak családjai

A magyar államnak nincs jogi felelőssége a lőrinci és zagyvaszántói azbesztkárosultak megbetegedésében – döntött a Fővárosi Törvényszék első fokon csütörtök délután. A pert azért indította még 2014-ben nyolc mellhártyadaganatban szenvedő lőrinci és zagyvaszántói lakos a magyar állam ellen, mert a rendszerváltás előtt még állami tulajdonban lévő Eternit üzemből a levegőbe kerülő azbeszt betegítette meg őket.

Nem kell kártérítést fizetnie a magyar államnak az elhunyt lőrinci és zagyvaszántói azbesztkárosultak családtagjainak – döntött a Fővárosi Törvényszék első fokon csütörtök délután. A 2014 óta húzódó csoportos kártérítési perben most hirdettek először ítéletet, elsőként az elsőrendű felperes, a 2014-ben mellhártyadaganatban elhunyt György Zsolt jogutódja: felesége, György-Sándor Judit ügyében.

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint hiába okozta bizonyítottan az állami tulajdonban működő Eternit cementgyárból a levegőbe kerülő azbeszt a gyár környékén élők mellhártyarákos megbetegedését, a jogi felelősség mégsem az államot, hanem a cég jogutódját, a már felszámolás alatt álló Etercem Kft.-t terheli.

Fordultak volna az Etercemhez

A terület és az azon álló épületek ugyanis hiába képezték az állam tulajdonát, a gyárban a tevékenységet az Eternit vállalat folytatta, ami privatizáció után Etercem Kft.-ként működött tovább. A bíróság szerint a felpereseknek ennek a cégnek a felszámolásakor kellett volna jelentkezniük úgynevezett hitelezői igényüket, azaz, hogy a vállalat kártérítéssel tartozik nekik.

Az azbesztkárosultak ügyvédje, Igyártó Gyöngyi szerint azonban mindez abszurd, hiszen a cég azért került felszámolás alá, mert fizetésképtelenné vált, egyetlen forint vagyona nincsen, így valószínűleg sohasem látnának kártérítést tőle az azbesztbetegek családjai.

Jöjjön létre egy kármentesítési alap

„Meglátásom szerint az államnak kellene valamiféle kármentesítési alapot létrehozni és abból rendszeres járadékot biztosítani ezeknek a beteg embereknek, hogy utolsó éveikben is emberhez méltó életet élhessenek, és a munkájuk elvesztése és a gyógyszerköltségek miatt ők és családjaik ne nélkülözzenek” – magyarázta Igyártó Gyöngyi, aki szerint szimbolikus értéke lenne egy hivatalos bocsánatkérésnek is. Majd hozzátette, fellebbeznek az ítélet ellen.

György-Sándor Judit néhai férje, a mellhártyadaganatba belehalt György Zsolt az ítélet indoklásában elhangzottak szerint 1976 és 1985 között betegedhetett meg az azbeszttől, azaz ebben az időszakban fúródhatott a tüdejébe az az azbesztszál, ami a daganatot okozta. Mivel a betegség lappangási ideje 20-30 év, csak néhány éve, 2013-ban diagnosztizálták a férfinál a betegséget.

A történet a többi felperesnél is hasonló, azonban már egyikük sem él, mindegyiküknek valamelyik hozzátartozója viszi tovább a kártérítési perét. Legutoljára az 58 éves Paziczki Katalin halt meg, erről mi is beszámoltunk.

Még többen vannak

Lőrincin és Zagyvaszántón kiugróan magas a daganatos megbetegedések száma, a nyolc felperesen kívül még jóval többen szenvednek az azbeszt miatt. Ráadásul a gyár 2004-es bontásakor jó eséllyel kerülhetett még azbesztet tartalmazó por a levegőbe, így a későbbiekben sem várható a megbetegedések számának csökkenése.

Korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk a lőrinci azbesztbetegek helyzetével, és találkoztunk egy 39 éves lőrinci férfival, akit 2014-ben diagnosztizáltak mellhártyadaganattal. Cserényi László azért betegedett meg, mert az egykor cement mellett azbesztcsöveket is gyártó Eternit cementgyár közelében nőtt fel, így belélegezte az onnan kikerülő mérgező azbesztet. Soha nem járt a gyárban, mégis, sok, évtizedekig ott dolgozóval ellentétben ő szenvedett súlyos egészségkárosodást az ott felhasznált azbeszt miatt.

Az ítélethirdetésen jelen volt György-Sándor Judit és 9 éves mozgássérült fia, Ricsi is. Judit édesanyjával és fiával most albérletben lakik, és az árvasági és özvegyi juttatások mellett egyedül az asszony keresete tartja el a családot. „Én mindenekelőtt a kisfiam fejlesztésére fordítanám a kártérítést, amiért persze tovább harcolunk. Egyelőre már az is eredmény, hogy kimondták: tényleg az állami vállalat betegítette meg a férjemet” – mondta az asszony.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!