Keresés

Nem kap igazi segítséget az autista gyerekek védőotthona

Nem ajánlottak igazi segítséget annak a Zala megyei autista védőotthonnak, amelynek kétségessé vált a fennmaradása. Már a béreket is alig tudják kifizetni, de az otthont fenntartó magánalapítvány nem akarja állami ellátásba engedni a gyerekeket, egyszerűen több pénzt szeretne kapni az államtól. Erre viszont kevés az esély.

Egyelőre nem kapott igazi segítséget az a Zala megyei autista védőotthon, amely a saját dolgozóit is alig tudja fizetni. Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány  tíz éve ugyanakkora állami támogatást kap, a költségei viszont folyamatosan nőnek, így mostanra teljesen ellehetetlenült a működése. Jakab Károlyné, a boncodföldei alapítvány vezetője azt mondta az Abcúgnak, már évekkel ezelőtt be kellett volna zárniuk, ha nem kaptak volna magánadományokat. Most viszont nem tudják tovább fenntartani magukat. „Havi másfél milliós mínuszban vagyunk, és négyszeresére kellene emelni az állami normatívát ahhoz, hogy fennmaradhassunk” – mondta.

Azóta Jakabné folyamatosan tárgyalt a lehetséges megoldásokról, de a gyámhivatal és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság csak olyan megoldásokat ajánlott fel, amelyeket nem tudtak elfogadni. „Nem akarjuk az otthont állami kézbe adni, és az sem megoldás, ha átadjuk a gyerekeket állami otthonoknak. Azt akarjuk, hogy a finanszírozást tegyék helyre. Több pénzre van szükségünk, és hosszú távú megoldást szeretnénk”. Jakabné szerint mindenkinek be kellene látnia, hogy az autistáknak éppen olyan kis létszámú, jól működő intézményekre van szükségük, mint az övék, és megengedhetetlen, hogy egy ilyet bezárjanak, főleg, mert állami szinten alig vannak jól működő intézmények.

Az alapítvány most magánadományokat vár, amelyekből eddig 250 ezer forint érkezett be, de kormányzati szinten is próbálnak eredményeket elérni. A hvg.hu szerint az ügyben Vígh Zoltán fideszes országgyűlési képviselő intézkedik, aki azt mondta, az alapítvány állításával ellentétben nem 540, hanem 669 ezer forint állami támogatást kapnak, amihez éves szinten hozzájön a több, mint másfél millió forintos szociális ágazati pótlék, valamint tavaly és tavalyelőtt minisztériumi pályázatokon is nyertek pénzt.

Vígh szerint azért nehéz mit tenni, mert magánalapítványról van szó, amibe az állam nehezen avatkozhat be, de Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár csapata is próbál megoldást találni.  „Az alapítvány részéről ez egy önként vállalt feladat, amelyet továbbra is el akarnak látni, így azon vagyunk, hogy az otthon megmaradjon. De ha ez nem sikerül, a kormánymegbízott biztosított arról, hogy hasonló, állami intézményekben a gyerekeket tudják fogadni” – mondta Vígh.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!