Keresés

Nem építenek több házat a devizahiteleseknek Ócsán

 

Lekapcsolta a kormány az ócsai lakóparkot létrehozó programot. A bedőlt hiteleseknek épített házak nagyon drágán készültek el, és nehezen teltek be.

Véget vetett a kormány az ócsai lakópark továbbépítésének – írja a Napi.hu a magyar közlönyben megjelent döntésre hivatkozva. Ebben hatályon kívül helyezték a devizahitelesek megsegítését célzó szociális családiház-építési programról szóló 2011-es kormányhatározatot.

Az eredeti terv az volt, hogy 500 házat húznak fel, de végül csak az első ütem készült el, 80 házzal, darabonként 34 millió forintért. A program kritikusai már a legelején jelezték, hogy az erre szánt közel 2,7 milliárd forintból sokkal hatékonyabban és sokkal több bedőlt devizahiteles családon lehetett volna segíteni. A házak eredetileg olcsó rezsijű, energiatakarékos épületek lettek volna, de hiába költöttek rájuk négyzetméterenként félmillió forintot, végül fatüzelésű kazánokkal készültek el, ami miatt utólag fáskamrát is kellett hozzájuk építeni.

A 80 lakás nagyon lassan népesült be, még úgy is, hogy menet közben lazítottak a szigorú feltételeken. Végül 2014 novemberében telt be az összes ház.

A Világgazdaság közben arról ír, hogy már csak 1500 családnak maradt hely a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-nél. A NET kerete 35 ezer, bár a Magyar Nemzeti Bank korábban úgy számolta, hogy 144 ezer család helyzetét kellene vele rendezni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!