Keresés

Tárgyalnak a Népszabadság eladásáról

Hiába próbálták felvenni a munkát a Népszabadság munkatársai, nem engedték be őket a Bécsi úti székházba vasárnap délután. Murányi András főszerkesztő-helyettes tárgyalt a kiadó vezetőivel, akikkel arra jutottak, hogy hétfőn nem fog megjelenni a lap, és az egyetlen járható út az újság eladása. 

Vasárnap délután kettőkor megpróbálták felvenni a munkát a szombaton váratlanul felfüggesztett Népszabadság újságírói. A szerkesztőség éppen vasárnap kezdett volna az új, Bécsi úti irodában, ahová a lap egyetlen munkatársa sem kapott belépőkártyát. A Facebookon azt írták: „Az ajtó zárva, de mi megvárjuk, hátha kinyitják, akkor elkészítjük a Népszabadság holnapi számát”.

Az Index tudósítása szerint körülbelül kétszáz szimpatizáns jelent meg a bejáratnál. A kiadó Mediaworks szombat este azt közölte, hogy ha Murányi András főszerkesztő be tud mutatni olyan üzleti tervet, amivel a lap hosszú távon fenntartható, újra megjelenhet a lap, az atv.hu szerint viszont eleve teljesíthetetlen ajánlattal álltak elő, amikor nullszaldós üzleti tervet kértek. Amíg Murányi és a lap üzemi tanácsának képviselői tárgyaltak, Pető Péter főszerkesztő-helyettes hiába csöngetett, nem engedték be. Azt mondta, vannak nagy érdeklődésre számot tartó anyagaik, amelyek eddig nem jelentek meg.

Két órányi tárgyalás után Murányi azt mondta, az egyetlen alapvetésük az volt, hogy hétfőn jelenjen meg a Népszabadság. Bár a Mediaworks menedzsmentje az irányt jónak tartotta, „de ezt szeretnék megállapodásba foglalni és kidolgozni hozzá a jogi hátteret, addig viszont nem látnak lehetőséget a lap működésének folytatására” – írja az Index cikke. A főszerkesztő szerint ebben az ügyben nem pénzügyi, hanem valamilyen másfajta döntés született a kiadó részéről.  „Ezek után úgy látjuk, az egyetlen dolog amiről tudunk tárgyalni a tulajdonossal és a menedzsmenttel, hogy biztosítsa a Népszabadság eladását. A tulajdonos ezzel egyetértett” – mondta Murányi.

A Népszabadság váratlan felfüggesztése miatt szombat este tüntetést tartottak a Kossuth téren, ahol nagyjából ezren siratták a lapot. A lap nyomtatott és internetes kiadásáért felelős Mediaworks Zrt. kormányközeli tulajdonba kerüléséről hetek óta lehetett olvasni, a lap több munkatársának pedig szombat reggel motoros futár kézbesített egy levelet arról, hogy felmentik őket a munkavégzés alól. A kiadó azzal indokolta a lépést, hogy a lap példányszáma jelentősen csökkent, és 2007 óta 5 milliárdos veszteséget termelt. Közleményük szerint a felfüggesztés a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig tart. A Népszabadság az elmúlt hetekben írt Matolcsy György MNB-elnök magas fizetésért foglalkoztatott barátnőjéről, és Rogán Antal helikopteres utazásáról.

A lapot kiadó Mediworks szombati közleménye szerint a jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. “Annak ellenére, hogy a Népszabadság Szerkesztőségi Statutuma a terület 2015-ben történt reorganizációja és Mediaworks Zrt-be integrálása következtében már nincs érvényben, a Mediaworks konzultációt kezdeményez az érintettek képviselőivel” – írta a Mediaworks a közleményében. A lap megszüntetésének híre a világsajtót is bejárta. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!