Keresés

Nem csitul a plakátháború a bevándorlóellenes kampányban

A bevándorlásellenes kampány plakátjai voltak a hétvége főszereplői. Sorra jöttek a hírek megrongálásukról, az emiatt indult eljárásokról, és a politikai nyilatkozatokról. Hétfőn sem csitulnak a kedélyek: van, aki ellenplakátkampányt gründol, jogvédők pedig praktikus tanácsokkal látják el azokat, akik a polgári engedetlenségből plakátrongálásra adnák a fejüket.

Múlt héten kikerültek a bevándorlók elleni nemzeti konzultációt népszerűsítő plakátok első példányai az utcákra. A plakátok gyűlöletkeltő szövegezése miatt sokan felháborodtak, többek akcióba is léptek. Elkezdődött a plakátok megrongálása, volt, amit lemázoltak, másokat leszaggattak.

A rendőrség több ember ellen is eljárást indított plakátrongálás miatt. A Városligetben, a Gundel Károly úton vasárnap hajnalban állítottak elő három nőt és három férfit. Tulajdon elleni szabálysértés miatt indult ellenük eljárás, szabadlábon védekezhetnek. Vasárnap napközben két újabb ember önként jelentkezett a rendőrségen, miután a VI. kerületi Podmaniczky úton megrongáltak egy ilyen plakátot. Máshol is volt rendőri akció, például egy, a Cink.hu-n közzétett kép tanúsága szerint Solymáron.

Bevándorlásról szóló plakátok a fővárosban

A plakátokat pedig sorra rongálják, vannak kreatívan dolgozók és szaggatók is. Volt, aki nikábban (muszlim női ruházatban) fotózta le magát egy ilyen plakát előtt, más pedig térképen gyűjti, hol találhatók ilyen plakátok. A Társaság a Szabadságjogokért hétfőn kisokost tett közzé arról, mire vigyázzanak azok, akik polgári engedetlenségből nekiállnak megrongálni egy-egy plakátot. A Kétfarkú Kutya Párt pedig gyűjtést indított  aVastagbőr bloggal közösen, hogy ki tudjanak helyezni 50 ellenpakátot.

Az ügy politikai síkra is terelődött. Az Együtt már kedden bejelentette, hogy mozgalmat szervez a konzultációs óriásplakátok leszaggatására, mire Németh Szilárd fideszes képviselő vasárnap közölte, feljelentést tesznek felbujtás miatt. Az Együtt ezután védelmet ígért előállított aktivistáinak, majd bejelentették, hogy közérdekű adatigénylést nyújtanak be az ORFK-hoz arról, hogy mennyibe kerül naponta az adófizetőknek a “szégyenteljes” plakátok őrzése.

Az előállítások miatt ugyanis felmerült, hogy a rendőrség milyen alapon fordít kiemelt figyelmet az óriásplakátokra, pláne azt követően, hogy kiszivárgott egy jelentés a plakátok megóvását célzó akcióról. Ebből kiderült, hogy a rendőrök rendőri mivoltukat álcázva figyelték az aktivistákat a Városligetben. A rendőrség ugyanakkor tagadja, hogy éjjel-nappal őriznék a plakátokat, mint egyik vasárnapi közleményükben írták, a közrend és a közbiztonság megőrzése a feladatuk.

A Demokratikus Koalíció felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást a kormány „uszító óriásplakátjai” miatt. Az MSZP pedig Orbán Viktor miniszterelnöktől vár tájékoztatást. Hétfőn Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Napi Gazdaságnak elismerte, ő is rongált plakátokat, amiért hétfőn Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője szélsőségessé nyilvánította.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!