Keresés

Nem beszélt dzsihádista romákról Trócsányi László

Mégsem beszélt Szíriába utazó, dzsihádista romákról Trócsányi László igazságügy-miniszter. A brüsszeli miniszteri konferencián elhangzott előadást tolmácsolási hiba miatt érthették félre, és a hangfelvétel szerint Trócsányi csak azt mondta, a romák is áldozatai lehetnek a radikalizációnak. 

Nem dzsihádista romákról, hanem az iszlám áldozatává válható roma közösségről beszélt Trócsányi László igazságügy-miniszter egy brüsszeli miniszteri konferencián, derül ki az Átlátszó által közölt hangfelvételből. Korábban az Euobserver tudósítása alapján a magyar sajtóban is megjelent, hogy Trócsányi attól tart, a 12 milliós európai roma közösség egy része Szíriában köthet ki a dzsihádisták és más radikális csoportok oldalán.

A minisztérium az Indexnek azt mondta, félreértették a miniszter szavait, aki egyáltalán nem beszélt Szíriában harcoló romákról. A most megjelent hangfelvétel alapján ez valóban így van, hiszen a kérdéses szakaszban ez hangzott el: „Én egy másik aspektusra szeretném felhívni a figyelmet, amiről eddig nem volt szó. A radikalizmus azonban más csoportokat is érinthet. Európában egy 10-12 millió roma lakosság él. Magyarország Európai Unió soros elnöksége alatt nagyon kiemelt programként tekintettünk az Európai Unió roma keretstratégiájára. Úgy érezzük, hogy rendkívül fontos dologról van szó. 12 milliós közösség Európában, le vannak szakadva, az ők társadalmi felzárkóztatásuk rendkívül fontos, hisz ők is áldozatai lehetnek a radikalizációnak. Tehát szeretném, ha az Európai Bizottság a roma keretstratégia programot a jövőben is kiemelt programként tekintené”. 

Az Átlátszó szerint a félreértést tolmácsolási hiba okozhatta. Az Euobserver azonban azt írja, a beszéd után egy szóvivőnél külön rákérdeztek, hogy a hagyományosan katolikus romák miért csatlakoznának a dzsihádistákhoz, amire azt válaszolta, hogy „mert nélkülözésben élnek, és mint ilyenek, sokkal inkább ki vannak téve a radikális eszméknek.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!