Keresés

Nem az itteni arabok, hanem a magyarok segítettek

Fotó: Magócsi Márton
Fotó: Magócsi Márton

Mohamed 15 éve nyitotta szír élelmiszerboltját Budapesten, ahol az iszlám állatvágási szabályoknak megfelelően feldolgozott bárány is kapható. A kereskedő turistaként érkezett Magyarországra, megtetszett neki itt, egy év múlva pedig ideköltözött. Németországba is mehetett volna, ott ugyanis egyszer már sikerült letelepednie. A mai napig hálás érte, hogy az üzlet indulásakor rengeteg segítséget kapott a magyaroktól. Mára már vevőkörének túlnyomó részét is ők adják, nem a külföldiek.

Mióta él Magyarországon?

Most már lassan 20 éve, 1995-ben költöztem ide. De először egy évvel korábban jártam itt.

Tudott előtte valamit Magyarországról?

Semmit.

Akkor mi volt a kapcsolódási pont?

Egy magyar lány hívott meg, akivel még 1993-ban találkoztam Szíriában, ahol a turizmusban dolgoztam német tolmácsként. Egy évre rá, 1994-ben meglátogattam őt, és megtetszett nekem itt. Hát 1995-ben munkavízummal visszajöttem.

És rögtön megnyitotta a boltját?

Nem, az első másfél-két évben egy kis étteremben – vagy mondjuk inkább büfének – dolgoztam. Aztán kezdtünk üzletelni Szíria és Magyarország között. Én kiskereskedő vagyok. Ezt az üzlethelységet 1999-ben vettük, 2000-ben ki is nyitottunk.

Mohamed Schumann
Fotó: Magócsi Márton

Tehát ide minden Szíriából érkezik?

2011 óta háború van, szóval most nem. Mindent Libanonból – Törökországon vagy Németországon, Frankfurton keresztül – hozunk. A bárányokat (amit Mohamed az iszlám szabályok szerint, tehát halal módon vág – a szerk.) meg itt Magyarországon neveljük: Jászberényben van egy kis telepünk.

Magyarországon tud jól működni egy keleti élelmiszerbolt? Úgy értem: van egyáltalán kereslet?

Miután 2000-ben megcsináltuk az üzletet, az első 3 hétben szenvedtünk, mert a magyarok nem igazán ismerték akkor, hogy mit jelent a szíriai élelmiszer. De hála Istennek három hét után belendült, mert egy csomó ingyenreklámot kaptunk. És nem szírektől vagy más araboktól, hanem magyaroktól. Nagyon sokat segítettek nekem a reklámban, és hogy hogyan kell eladni. Jöttek újságoktól, írtak rólunk, az emberek hallottak a boltról.

Kik a vevői?

Mostanra már főként magyarok, de ez azért nem volt mindig így. 2005 tájékán még százból nyolcvan ember itt élő külföldi volt – 2008-ra ez az arány megfordult. Akkor kezdtek a magyarok többet járni. Szeretik az olivabogyót, a rizst innen vinni, a fűszereket, a magokat. A magyarok nagyon szeretik a hasukat, ezt ne felejtsük! Meg van bennük egy kis érdeklődés a keleti dolgok iránt. Szóval elfogadtak.

Mohamed Schumann
Fotó: Magócsi Márton

Mikor a boltban kerestem, azt hiszem, a felesége állt épp a pultban, vele beszéltem. Ő magyar?

Igen, és van tőle három nagyon szép gyermekem is. A nagy fiam 16 éves, a másik 10, a kislányom meg 8 hónapos.

Hol élnek?

Itt, a szomszéd házban. Ezért is van, hogy éjfélig, hajnalig itt vagyok. Én nem szórakozom, éjszaka sem járok el. Inkább munka után leülök itt az üzlet előtt, teázok és vízipipázok. Az emberek jönnek-mennek, a vendégekkel is le szoktam ülni egyet teázni, beszélgetni. A család és a munka van csak nekem.

Gondolom, hallott a kormány bevándoró-ellenes kampányáról. Tele van óriásplakátokkal az ország, amin arra figyelmeztetik az ideérkezőket, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját, be kell tartaniuk a törvényeinket, és tisztelniük kell a kultúránkat. Mit szól ehhez?

Nagyon kevés külföldi van Magyarországon. Most tőlük félnek? Hát hülyeség az egész, mert az emberek nem akarnak itt maradni. A magyarok sem akarnak itt maradni. Majd gondolják, hogy a külföldiek ide jönnek? Szerintem ez csak politika.

Mohamed Schumann
Fotó: Magócsi Márton

Miért ne jönnének?

Mit fognak csinálni? Itt Magyarországon nehéz munkát találni. Én a 20 év alatt nagyon sok külföldivel találkoztam, akik ide jöttek – de mind elmentek nyugat fele. Németországba, Svédországba, Ausztriába. És barátok, ismerősök is. Főleg az utóbbi három évben. Senki nem akar itt maradni. Akkor meg nem tudom, mi ez a hiszti.

És mit mondtak, miért mennek el?

Nincs munka, nagyon magas az ÁFA. Nem lehet dolgozni. Kiskereskedőként csak kiszúrnak veled. Meg kicsi az ország, nincs sok lehetőség. Igazából akkor van lehetőséged, ha pénzed van.

Önt már ideköti a családja. A gyerekek magyar állampolgárok, ugye?

Igen, azok.

És Ön?

Letelepedési engedéllyel élek itt, de az állampolgárságit még nem adtam be. De lehet, hogy a jövő hónapban megpróbálom.

Mohamed Schumann
Fotó: Magócsi Márton

Hát, nem biztos, hogy épp most lesz a legkönnyebb…

Nekem egy fillér adótartozásom sincs, saját lakásom van. Három gyermekem is van, akik már mind magyar állampolgárok. Az én nevemen vannak. Itt a feleségem. Jó, papíron nem vagyunk házasok, de együtt vagyunk 16 éve. Szerintem jó helyzetben vagyok.

Olvassa el a többi interjúalanyunkkal készült összefoglaló cikket is!

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!