Keresés

Nem ad az állam több zsebpénzt a menedékkérőknek  

Nem kaphatnak ezután költőpénzt, sem lakhatási támogatást és csak 30 napig maradhatnak menekülttáborokban a menedékkérők a kedden elfogadott törvénymódosítások értelmében A letelepedési kötvényt vásárlók dolgát viszont megkönnyítette a parlament.

Csökkentette a menedékkérőket és az oltalmazottakat megillető szociális juttatásokat kedden az Országgyűlés. A parlament 113 igen és 40 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el az egyes migrációs tárgyú és ezekkel kapcsolatos más törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

“Megszűnt a menekültellátás Magyarországon” – kommentálta a döntést a Magyar Helsinki Bizottság.

A módosítás lényege, hogy ezután a táborokban elhelyezett menedékkérők nem kapnak egyetlen fillér költőpénzt sem. Az elismert menekültek és oltalmazottak az eddigi 60 nap helyett pedig csak 30 napig maradhatnak menekülttáborokban. Ez alatt kellene megszervezniük itteni életüket.

Megszüntették ezen felül

  • a menekültek és oltalmazottak lakhatási támogatását,
  • gyerekeik beiskolázási támogatását, és
  • integrációjuk támogatásását (ami eddig némi lehetőséget kínált lakhatásra, nyelvtanulásra, képzésre és egészségbiztosításra).

Szigorították a tartózkodási engedély belföldi kérelmezésének szabályait is. Ezzel egyértelművé válik, mely esetek alapozzák meg a méltányosságot, például kutatás céljából való itt-tartózkodás, illetve ha a kérelmező vízummentesen itt tartózkodó külföldi.

A törvény ételmében őrizetbe lehet venni azt, akit a magyar hatóságok a dublini eljárás keretében vettek át és az átadó tagállamban menedékkérő, Magyarországon azonban nem az. A rendelkezés célja, hogy így biztosítsák az érintett részvételét az idegenrendészeti eljárásban.

Ezekkel párhuzamosan egyszerűsítették a letelepedési kötvényt jegyzők magyarországi tartózkodásával kapcsolatos engedélyezési eljárásokat. A jövőben közvetlenül lehet nemzeti letelepedési engedélyt kérelmezni. Az indoklás szerint csökkennek a hatóság és a kérelmezők adminisztratív terhei, utóbbiaké úgy, hogy kevesebb okiratot kell csatolniuk. Emellett 70 napról 30 napra csökkennek az eljárási határidők. A könnyítést az eddigi gyakorlati tapasztalatok miatt tartotta indokoltnak az előterjesztő Pintér Sándor belügyminiszter az MTI szerint.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!