Keresés

Nekimentek Farkas Flóriánnak egykori bizalmasai

A semmire költhetett el több százmillió forintot az Országos Roma Önkormányzat, ezért az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordulnak a korábbi elnök, Farkas Flórián egykori bizalmasai. Ma a szervezet több képviselője  is élesen bírálta Farkast, aki miniszteri megbízottként még mindig nagy befolyással bír az Önkormányzatban.

Nekimentek egykori bizalmasai Farkas Flóriánnak, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi elnökének, miután Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő nyilvánosságra hozta a szervezet korrupciógyanús ügyeit. Hadházy szerint az ORÖ nehezen megmagyarázható dolgokra költött 270 millió forintot, amit eredetileg a romák munkaerőpiaci helyzetének javítására kapott egy EU-s pályázat keretében. Hadházy szerint az ORÖ

  • 31 millió forintért vásárolt irodabútorokat
  • 26 millióért újította fel a projekt központi irodáját
  • 28 millióért bérelt tíz autót hat hónapra
  • 19 millióért íratott tanulmányt arról, hogy milyen szoftvereket vásároljon
  • 21 millióért vett hét darab számítógépet
  • 31 milliót költött egy tanulmányra, amely a foglalkoztatási program toborzásáról szól.

Ma több ORÖ-s képviselő is élesen bírálta Farkast egy sajtótájékoztatón, ahol felszólalt Vajda László, a szervezet alelnöke is. A Roma Sajtóközpont szerint Vajda azt mondta, az ORÖ választott képviselői semmilyen információt nem kaptak a projektről, mivel Farkas titkosította az iratokat. Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke szerint az országban „nincs kétszáz roma, aki támogatná Farkast, az egykori elnök pedig csak haszonélvezője a beosztottak megfeszített munkájának”.

A parlament plenáris ülése
Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke, fideszes országgyűlési képviselő | Fotó: Magócsi Márton

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője szerint „felháborító, hogy miközben tömegek éheznek, gyerekek fagyoskodnak, közben 50 milliókért iratnak tanulmányokat és százezer forintos székekben ülnek az ORÖ vezetői. Az sem biztos persze, hogy van-e valóságos tartalom e szolgáltatások és vásárlások mögött.” Dancs bejelentette, hogy az ORÖ gazdálkodása miatt az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordulnak, emellett pedig rendkívüli közgyűlést hívnak össze, és vizsgálóbizottságot állítanak fel, amelybe az ORÖ minden szervezetének képviselőit várják.

Az ORÖ néhány napja hivatalos közleményében még azt írta, „programjaik transzparens és ellenőrzött keretek között zajlanak”, Hadházyt pedig figyelmeztették, hogy „kiegyensúlyozott, mértéktartó és hiteles politizálás helyett ne adjon teret a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak”.

A háttérből irányít

Farkas Flórián idén ősszel adta át az ORÖ irányítását Hegedűs Istvánnak, mert az új szabályok szerint fideszes parlamenti képviselőként már nem tölthet be pozíciót országos kisebbségi önkormányzatban. Farkas azóta miniszteri megbízottként felügyeli az ORÖ és a kormány együttműködését, így a Roma Sajtóközpont szerint továbbra is nagy befolyással bír a szervezetben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!