Keresés

Negyedszer is nekifut a BÁH az iraki menekült ügyének

Ali az Iszlám Állam katonái elől menekült Magyarországra, a bíróság szerint teljesen egyértelmű, hogy menekültstátuszt kellene kapnia, a bevándorlási hivatal azonban másfél éve nem adja meg neki. Eddig háromszor vizsgálták az ügyét, most nekifutnak negyedszer is.

A 24 éves Ali az Iszlám Állam elől menekül, tavaly érkezett Magyarországra és kért menekültstátuszt. Ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk róla, miért kellett elmenekülnie, és hogyan szívózik vele a megérkezése óta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). Hiába lenne ugyanis jogosult a védelmet nyújtó menekültstátuszra, már háromszor elutasították az erre vonatkozó kérelmét.

A menekültügyi eljárást tavaly júniusban kezdték meg, pár hónapra rá pedig rögtön elutasították Ali kérelmét. Ő ez ellen jogorvoslatot kért, így az ügye a bíróság elé került volna, a hivatal azonban ezt nem várt meg, visszavonta a korábbi döntését, és új eljárást indított.

Ez a második eljárás szintén azzal végződött, hogy a hivatal kimondta: Ali nem kaphat státuszt. A fiú védelmét a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje látja el, a döntést ellen pedig ismét fellebbeztek.

A bíróság Alinak adott igazat, a kormánypártok által elfogadott új menekültügyi szabályok szerint azonban a bíróságok már nem bírálhatják felül a BÁH döntéseit, így hiába adtak igazat Alinak, ő továbbra sem kapott menekültstátuszt, csupán visszakerült az ügye a BÁH-hoz, hogy újra megvizsgálhassák.

Az ügy harmadik köre idén áprilisban kezdődött, a BÁH újra, immár harmadszor is megvizsgálta Ali ügyét. A Helsinki Bizottság közleménye szerint az iraki fiút most már oltalmazottként elismerték, menekültként azonban továbbra sem. Az oltalmazotti státusz ű gyengébb, mint a menekülti, bizonyos időközönként például felülvizsgálják.

A Helsinki Bizottság szerint Ali azért nem kapott menekültstátuszt, mert az Irakról szóló információkat a BÁH úgy értelmezte, hogy a kényszersorozások csak a fiatalkorúakat veszélyeztetik, így szerintük a huszonéveseknek nem kell tartania az Iszlám Állam terrorszervezet üldözésétől. Aliék újra jogorvoslatot nyújtottak be a döntés ellen, így az ügy ismét a bíróság elé került.

A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság novemberben pont ellentétes következtetésre jutott, mint a BÁH, szerintük „a kényszertoborzás nemcsak a gyerekeket, hanem a fiatal férfiakat is érinti” Moszulban és az Iszlám Állam terrorszervezet kontrollálta területeken. Az ilyesfajta harcra kényszerítés pedig „nyilvánvalóan alapjogsérelemmel jár”, azaz Ali félelme az üldözéstől megalapozott. A BÁH döntését azonban – a megváltoztatott menekültügyi szabályoknak hála – továbbra sem tudják felülírni, ezért ismét új eljárásra kötelezték a hivatalt, amely így már negyedszer fogja megvizsgálni Ali ügyét.

A bíróság azonban az ítéletben most még külön fel is hívta a menekültügyi hivatal figyelmét arra, hogy „a megismételt eljárásban az ítéletben kifejtettek okán a felperes menekültkénti elismerése indokolt”. Ali jelenleg a Vámosszabadiban lévő menekültáborban várja az ügye befejezését, immár közel másfél éve.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!