Keresés

Negyedével csökkentené a kormány a közmunkások számát

Erősen szigorítani fogják a programot: 25 év alattiak és a szakképzettek nehezebben kerülhetnek be, és három évente legfeljebb egy évig lehet majd közmunkáskodni.

A versenyszférába terelné a kormány a közmunkásokat, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Fokozatosan 150 ezerre kívánják csökkenteni a közmunkások létszámát (tavaly év végén 197 ezren voltak dolgoztak a munkának álcázott szociális programban). A közmunkások versenyszektorba segítésére 40 milliárd forintot fordítanak – írja a 444.hu.

Ebben a cikkünkben olvashat arról, hogy milyen akadályokba ütközhet ennyi embernek a kivonása a rendszerből.

Több ponton szigorítani fogják a közmunkaprogram feltételeit, mondta Varga:

  • 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni.
  • A szakképzettséggel rendelkezők csak akkor lehetnek közmunkások, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani. Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor maradhat a közfoglalkoztatásban.
  • A 25 év alatti fiatalok ezentúl csak akkor kerülhetnek majd közfoglalkoztatásba, ha az Ifjúsági garancia rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!