Keresés

Ne írd alá János!

Néhány ezer ember rendeződött élőláncba kedd délután a CEU épülete körül, tiltkozásul, amiért a kormány néhány órával korábban megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, ami gyakorlatilag ellehetetlenítené a CEU működését. A tüntetők a Nádor utcától a Kossuth térre vonultak, ahová rengeteg rendőrt vezényeltek ki. A rendőrsorfal és a tüntetők egy része kicsit lökdösődött, ez később békés ülődemonstrációvá alakult át.

_HD41166
Fotó: Hajdú D. András

Kedden délután több ezren tiltakoztak a felősoktatási törvény módosításának elfogadása ellen a CEU Nádor utcai épületénél. A megmozdulást most is az az Oktatási Szabadságot csoport hirdette meg, akik tízezer embert mozdítottak meg a múlt vasárnapi tüntetésen. A vasárnapi demonstrációról szóló riportunkat itt olvashatja el.

A szervezők azt szerették volna, ha az egyetem Nádor utca- Arany János utca – Október 6.-a utca és Zrínyi utca által határolt épületét körbeérnék az emberek, ez sikerült is. Később beszédet mondott több CEU-s diák, egyikük szerint elfogadhatatlan, hogy 2017-ben, az Európai Unió egyik országában a kormány egy hét alatt megalkot és megszavaztat egy olyan törvényt, amivel működésképtelenné tesznek egy egyetemet. Mindezt pusztán önös politikai érdekből. A felszólalók azt kérték, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a törvényt. Ezt úgy próbálták nyomatékosítani, hogy a tömeg többször is együtt skandálta, hogy

„Ne írd alá János”!. Ezen kívül a „Szabad ország, szabad egyetem” volt az, ami rendszeresen felhallatszott a tüntetők között.

_HD41569
Fotó: Hajdú D. András

A tüntetők egy része ezután a Kossuth térre vonult, ahol összeértek az ott sátrazó devizahitelesekkel. A vasárnapi békés hangulatnak ezen a ponton már nem sok nyoma volt, miközben a menet a térre tartott, majd ott is folyamatosan hallani lehetett az „Orbán takarodj”, „Féreg kormány” és hasonló bekiabálásokat. A devizahitelesek egy ponton kitalálták, hogy tűzzék ki az EU-s zászlót a Parlament épületére, és pár percig meg is indultak néhányan a lépcső felé, de végül egy minimális dulakodás után kialakult az állóháború az időközben a térre vezényelt többszáz rendőr és a tüntetők között.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője viszont megjelent az Országház egyik ablakában, és onnan lógatta ki az EU-s zászlót. A tünetetés este nyolc órára teljesen elcsendesült, néhányan leültek a lépcső elé. A téren elhangzott, hogy szerdán reggel nyolcra a Szabadság hídhoz hívják a tüntetőket, hogy tiltakozásul elfogalják a hidat.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!