Keresés

Navracsics elbukott Brüsszelben

Az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási szakbizottsága szerint Navracsics Tibor bár alkalmas EU-biztosnak, mégsem támogatja jelölését az oktatási és kulturális tárca élére. Az EP-képviselők hétfő délután szavazással döntöttek, miután Navracsics múlt szerdai meghallgatása után nem jutottak megegyezésre.

A testület kétszer szavazott. Először 15 igen vokssal, 10 ellenében, 2 tartózkodás mellett megszavazták, hogy Navracsics alkalmas EU-biztosnak. A második szavazás már arról döntött, hogy a Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök által összeállított tárcának a vezetésével megbízzák-e a magyar jelöltet. Ezen bukott el Navracsics 14 nem szavazattal, 12 igen és egy 1 tartózkodás mellett.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja a bukás ellenére sikerként értékelte Navracsics Tibor szereplését, és gratulált neki ahhoz, hogy személyében támogatták. Közleményükben azt emelték ki, hogy “Navracsics Tibor meghallgatása az Európai Parlamentben egyértelmű siker volt”, felkészültségét érdemben senki nem tudta megkérdőjelezni. A magyar kormány is üdvözölte az eredményt.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő azt mondta az ülés után újságíróknak: Juncker megítélésén múlik, hogy miként lehet továbblépni, vagyis hogy a portfólió eredeti felelősségi területeinek egy részét veszik csak el, vagy teljesen más tárcát kínálnak a magyar biztosjelöltnek. Bocskor szerint Navracsics Tibornak “nem a szakmai teljesítményét értékelték” a szavazáskor. “Nagyon sok kritika politikai jellegű volt az Orbán-kormánnyal és Magyarországgal szemben, és nem a biztos felkészültségével volt kapcsolatos” – tette hozzá a kárpátaljai EP-képviselő, aki a kulturális és oktatási bizottság tagja. Akik nemmel szavaztak, azok többnyire azt kritizálták, hogy nem hiteles számukra Navracsics európai elkötelezettsége, és nem olyan a politikai háttere, amilyet ők el tudnak fogadni egy biztossal szemben – tette hozzá Bocskor.

A szakbizottsági ülésen csak a jobbközép néppárti frakció állt ki teljes mellszélességgel Navracsics Tibor mellett.

A döntés egyelőre nem tekinthető véglegesnek, ugyanis a parlamenti szakbizottság véleményét először az EP vezető testületének, az Elnökök Értekezletének küldik meg, amely még dönthet úgy, hogy átengedik Navracsicsot a többi jelölttel együtt.

Navracsics Tibort öt másik jelölttel együtt került a meghallgatások következő körébe. Négynek írásbeli kérdéseket tettek föl, míg egy politikust, a brit Jonathan Hillt még egy meghallgatásra berendelték.

Az Európai Parlament szerdán közli végleges álláspontját az összes jelöltről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!