Keresés

A NAV elnökét és több magyar üzletembert kitiltott az USA

Vida Ildikó NAV-vezér és több más NAV-os mellett Habony Árpád, a miniszterelnök legközelebbi embere és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató vezetőjének a kitiltásáról jelentek meg hírek. A magyar üzletemberek, politikusok, illetve államapparátusi vezetők kitiltásáról azután döntött az USA, hogy megbízható információkat szereztek arról, hogy ezek az emberek korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyhat Magyarországon – írta meg csütörtökön a Napi Gazdaság. A lap információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készült, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba. Ám úgy tűnik, hogy magyar üzletemberek próbáltak meg amerikai cégeket korrumpálni, és az amerikaiak erre reagáltak a szankciókkal.

Igazolni látszik ezt az, hogy az Amerikai Nagykövetségnek nem volt tudomása semmilyen Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen folytatott NAV vizsgálatról, és semmilyen amerikai válaszlépésre nem került sor – jelezte az amerikai külképviselet.

Mindössze annyi történt, hogy bizonyos magyar magánszemélyekről úgy találták, hogy nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ugyanis hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt, vagy azokból hasznot húznak. Ezt a döntést az amerikai külügyminisztérium hozta, de az érintett személyek nevét nem hozhatják nyilvánosságra a magánélet védelmét célzó törvényeik miatt. Büntetőjogi eljárás lefolytatása kérdésében is az illető ország dönt.

“Senki sem áll a törvény felett. Az Egyesült Államok osztja Magayarország véleményét a korrupcióra vonatkozó “zéró toleranciát” illetően. A korrupció kezeléséhez a fékek és ellensúlyok egészséges rendszerére, valamint átláthatóságra van szükség. Az amerikai kormányzati akció nem Magyarország-specifikus, hanem része annak a fokozódó amerikai erőfeszítésnek, amellyel a korrupció, a jó kormányzást, az átláthatóságot és a demokratikus értékeket alapjaiban veszélyeztető akadályok ellen harcolunk” – hívta fel a figyelmet a külképviselet.

Az Egyesült Államokat tehát nem az bőszítette fel, hogy a magyar adóhatóság amerikai érdekeltségű cégeket vizsgált, hanem az, hogy magyar üzletemberek próbáltak anyagi előnyöket szerezni ezeknél a cégeknél.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön azt közölte, hogy mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le. A magyar tisztségviselők mindenfajta nyomásgyakorlástól függetlenül végzik munkájukat.

A Fidesz már nem volt ennyire megértő az ügyben. A kormánypárt elfogadhatatlannak tartja, hogy külföldi kormányok nyomást próbálnak gyakorolni a magyar hatóságokra, és megpróbálják befolyásolni a folyamatban lévő vizsgálatokat.

Az adóhatósággal kapcsolatban a képviselőcsoport azt közölte, hogy a magyar hatóságok minden ügyben, beleértve az amerikai vagy akár más külföldi érdekeltségek adóügyeit is, elfogulatlanul folytassanak vizsgálatot.

Az atv.hu úgy értesült , hogy 10 magyar magánszemélyt, köztük ismert fideszes üzletembereket tiltottak ki az USA-ból. A döntés egyértelműen a magyar kormány politikája elleni kritikának tekinthető, tehát tovább mélyül a magyar-amerikai politikai konfliktus – jegyezte meg a lap.

Az egyik érintett – akinek a cége több jelentős kormányzati projektben vett rész az elmúlt időszakban – aránytalannak érzi a döntést, amivel szerinte feleslegesen rontják tovább a magyar-amerikai kapcsolatokat. A neve elhallagatását kérő üzletember úgy tudja, hogy a tíz kitiltott személyből három az adóhatóság embere, és rajta kívül még legalább két személy ismert magyar üzletember.

Az atv.hu által elmített tíz ember között van Habony Árpád, akinek hivatalos tisztsége ugyan nincs, de Orbán Viktor egyik legfontosabb tanácsadója, Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke, Vida Ildikó, a NAV elnöke. Az Index értesülése szerint még két NAV-os vezető is a listán van. Az Index azt írja, hogy Habony Árpád munkatársa szerint a miniszterelnöki főtanácsadó nem érintett, és a napokban utazik az USA-ba.

A 444.hu arról írt, értesüléseik szerint a magyar kormányhoz közel álló, illetve a kormánynak közvetlenül is dolgozó személyek az utóbbi másfél évben több esetben is megpróbáltak kenőpénzt szerezni amerikai nagyvállalatoktól: „Hallottunk egy esetről, amikor egy amerikai óriásvállalat kutatás-fejlesztésre akart pályázni milliárdos nagyságrendben EU-s támogatásra. A pályázatot előbb formai okokra hivatkozva a magyar állam elutasította, majd a cég vezetése informálisan jelzést kapott, hogy megfelelő tanácsadók bevonásával el lehetne intézni a dolgot. A tanácsadóknak tetemes összeget kellett volna kifizetni nem létező munkákra.

Pénteken bekérették a magyar külgazdasági minisztériumba az USA magyarországi nagykövetét helyettesítő ügyvivőt. A minisztériumban magyarázatot várnak tőle a kitiltásokra, és a konkrét gyanúról is kérdeznék André Goodfriendet.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!