Keresés

Nagyot csökkent az öngyilkosságok száma Borsodban

Az 1980-as évek óta egyre kevesebb öngyilkosságot követnek el Magyarországon, de még mindig Európa éllovasai közt vagyunk. A javuló tendencia 2017-ben is folytatódott, főleg Borsodban javult a helyzet, Csongrád megyében viszont több öngyilkosságot követtek el, mint egy évvel korábban. Az öngyilkossági ráta javulása mögött az állhat, hogy egyre több beteg jut orvosi segítséghez, de ezen a téren is van még hova fejlődnie az ellátórendszernek. Abban nincs változás, hogy továbbra is több férfi lesz öngyilkos, mint nő. 

Tovább csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017-ben százezer főre vetítve 16,9 öngyilkosság történt, ez a szám egy évvel korábban 17,9 volt, 2005-ben pedig 25,9. Ezzel továbbra is Európa éllovasai között vagyunk: a 2014-es Eurostat adatok szerint az Európai Unióban átlagosan százezer emberből 11 lett öngyilkos,  jelenleg 13 körül mozoghat ez a szám. 

2017-ben összesen 1634 öngyilkosságot követtek el Magyarországon, 129-cel kevesebben lettek öngyilkosok, mint két éve.

Abban nincs változás, hogy továbbra is több férfi lesz öngyilkos, mint nő: 1241, illetve 393.

Javul az ellátás

A legfrissebb öngyilkossági statisztikát pénteken ismertették a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben (OPAI). A javuló számok hátterében az állhat, hogy a pszichiátriai betegek jobb arányban jutnak el orvoshoz, és hatékonyabb ellátást kapnak, véli Németh Attila, az OPAI főigazgató főorvosa. A nyolcvanas évek óta folyamatosan csökken az öngyilkosságok száma, tette hozzá.

Ez a folyamat 2007-ben torpant meg, amikor bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), és ezzel párhuzamosan visszavágták az aktív pszichiátriai ágyak számát, valamint a pszichiátriai gondozók finanszírozását. 2010 után folytatódott a korábbi javuló trend, ennyi idő kellett, mire helyreállt a pszichiátriai ellátás, magyarázta a szakember.

Csongrádban romlott a helyzet

A legnagyobb javulást az ország egyik leginkább elmaradott és hátrányos helyzetű részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tapasztalták. Míg 2016-ban százezer főre 149 öngyilkosságot jutott, addig tavaly már csak 91, ami több mint 30 százalékos csökkenést jelent. Ebben szerepet játszhatott, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház pszichiátriai osztályán egy ideje addiktológia is működik. A kezeletlen depresszió és az addikció jelenti együtt a legnagyobb kockázatot, mondta Németh Attila. Az esetek 75-80 százalékában ezek az okok állnak az öngyilkosság mögött. 

Csongrádban viszont romlott  a helyzet, 83-ról 109-re nőtt az öngyilkossági ráta, ami magasan az országos átlag felett van.

Nem írnak fel elég gyógyszert

Előadásában az OPAI vezetője arra is kitért, hogy ugyan javul az öngyilkossági ráta, de továbbra is sok a kezeletlen depressziós beteg, ami abból is látszik, hogy világviszonylatban is kevés antidepresszánst írnak fel a magyar orvosok. A kezeletlen depressziós betegek 15 százaléka hal meg öngyilkosság miatt, a kezelteknél ez az arány csupán 3 százalék. Az sem biztató, hogy 2016-hoz képest alig csökkent az öngyilkosságok száma a fiatalabb korosztályokban (20-29 és 30-39 évesek). Ugyancsak romlott a helyzet a 80 évnél idősebbek körében: ez valószínűleg nem a pszichiátriai betegségek előfordulásával, hanem a szociális helyzettel van összefüggésben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!