Keresés

Nagyon meglepődtek, hogy itt nincs büntetés

Tüzet rakni, csatárláncba állni, megvárni, követni, segíteni egymást, óriási feladat azoknak a gyerekeknek, akik állami gondoskodásban nevelkednek. Nekik tart nyaranta tábort az Élményakadémia Közhasznú Egyesület. A táborokban a gyerekek a természetben próbálhatják ki, milyen csapatban, egymást segítve boldogulni.

 

Ezek a táborok nemcsak azért jelentenek nagy élményt a gyerekeknek, mert hétköznapjaikból kiszakítva olyan ismeretekre tesznek szert, amelyeket a későbbiekben használni tudnak (térképolvasás, elsősegélynyújtás, tűzrakás stb), hanem mert a tábor egy hete alatt olyan közösségi élményben van részük, amelyet igen ritkán tapasztalhatnak meg életük során. Egy gyermekotthonban élő gyereknek a kiközösítés, a megbélyegzés alapélmény, a többségi társadalom szemében sokszor deviánsnak, félelmetesnek tűnnek, előítélettel kezelik őket, nehezített terepen kell helytállniuk az iskolában és későbbi életük során is.

A tábor célja, hogy a fiatalok felfedezhessék a bennük rejlő erőforrásokat, amelyekkel adni, támogatni tudnak másokat – a tábort tartó szakemberek ugyanis abból a feltételezésből indulnak ki, hogy a nevelőotthonokban élő fiatalok általában támogatást kapnak, és ritkán van lehetőségük megtapasztalni, hogy ők is képesek támogatni.

Az ötnapos tábor csúcspontja egy expedíció, vagyis egy éjszakai kalandtúra – egy ilyen kirándulásra kísértük el a Komádi és a Dévaványa Gyermekotthonok lakóit augusztusban.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!