Keresés

A munkásszállón élő Bosch Erzsébet éppen albérletet keresett, amikor a gyámhatóság elvitte a bölcsődéből a kislányát

A gyereket arra hivatkozva emelték ki, mert a munkásszállón poloskák vannak, és az sem volt helyes, hogy a nő a téli hidegben elvitte a gyereket meglátogatni a testvérét.

Bosch Erzsébetről, egy budapesti munkásszállón élő egyedülálló anyáról írt A Város Mindenkié csoport. Mint írják, a nő a gyes és a családi pótlék mellett takarítási munkákból tartja fenn magát és a 20 hónapos Gabriellát, akit a családgondozó kérésére egy hete bölcsődébe íratott, pedig tartott tőle, hogy a gyámhivatal kiemeli a gyereket, mert a születése óta próbáltak különböző anyagi indokok miatt nevelésbe vételi eljárást indítani – írja a 444.hu.

A Város Mindenkié tanácsát követve Erzsébet bölcsődébe adta a gyereket, hogy könnyebben dolgozhasson, és mert az úgysem tehetik meg, hogy előzetes bejelentés nélkül elviszik onnan a gyerekét, gondolták. De tévedtek, mert kedd reggel, miután Erzsébet bevitte Gabriellát a bölcsődébe, majd elment albérletet keresni, felhívták a XVIII. kerületi gyámhivatalból, hogy ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőkhöz került a gyerek.

A gyámhivatali ügyintéző az Utcajogász Egyesület jogászának azt mondta: a gyereket azért emelték ki, mert a munkásszállón poloskák vannak, így a lakhatása nem megfelelő, és szerintük az sem volt helyes, hogy a nő a téli hidegben elvitte a gyereket meglátogatni a testvérét.

Annak ellenére, hogy a gyerekvédelmi törvény 7. paragrafusa szerint „a gyereket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”.

Ráadásul egy hónapja még a XIII. kerületi gyámhivatal gyereknevelésre alkalmasnak találta a munkásszálló körülményeit, poloskák meg minden tömegintézményben előfordulnak. A higiénikus épület biztosítása nem is a szülő felelőssége, hanem az intézményt fenntartó államé, így a problémára nem a gyerek elvétele a megoldás.

Sőt, még azt is megállapították, hogy Erzsébet alkalmas Gabriella nevelésére, mert lelkiismeretesen gondoskodik róla, ennek ellenére, ahelyett hogy érdemben segítettek volna, lakhatási gondokra hivatkozva folyamatosan különböző eljárásokat akartak indítani ellenük.

Erzsébet közben még a korábban, szintén lakhatási gondok miatt kiemelt 3 éves lányáért is küzdenie kell. Ebben az ügyben a gyerekvédelmi intézmények, annak ellenére, hogy munkásszállón él, egy határozatban „hajléktalanként” hivatkoztak rá, hivatalos tárgyalásokon pedig pszichiátriai betegként utaltak rá, pedig több, a gyámhatósági eljárások miatt kért orvosi szakvélemény szerint sincs pszichés problémája.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!