Keresés

Szerdán folytatják a diákok a tüntetést

Több százan voltak az ELTE Gömb Aulájában azon a hallgatói fórumon, amit a diákok hívtak össze, miután kiderült, hogy a kormány megszüntetné a a nemzetközi és a társadalmi tanulmányok alapszakokat. A felszólalók szerint a diákoknak joga van eldönteni, hol akarnak tanulni, a kritikus gondolkodás élményét pedig nem szabad elvenni a jövő hallgatóitól. A fórum után mindenki átvonult a BME-re, egy kerekasztal-beszélgetésre, de mire odaértek, véget ért a program. A diákok a Corvinusra, majd az Emmihez mennek. A szervezők azt mondták: ha szerdáig nem vonja vissza a minisztérium a terveket, folytatják a tüntetést.

21.14

A tömeg közben teljesen feloszlott. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója tudósítónknak azt mondta: ahhoz képest, hogy egy fórumnak indult, szép számú tüntetés lett a mai programból. Ő úgy látja, ha nem vonják vissza a terveztet, szerdán nagy tüntetés jöhet. Percről perce tudósításunk véget ért.

21.11

Szerdán este hat órára szervezik a következő tüntetést az Emmi elé, ha addig a minisztérium nem vonja vissza az érintett alapszakok megszüntetésének tervét – jelentették be a szervezők. A tüntetésnek hivatalosan vége, de tudósítónk szerint többen még ott ácsorognak az Emmi előtt.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
A tünetők az EMMI épületénél | Fotó: Magócsi Márton

21.07

A tüntetők megérkeztek a minisztérium elé. Kifeszítettek egy zászlót az Emmi főbejárata elé, amire az van írva: „Harcolunk hogy tanulhassunk! Az egyik felszólaló azt mondja, üzenni kellene a felsőoktatási kerekasztalnak, majd közösen felolvassák a követeléseiket. Van, aki arra buzdít hogy menjenek a Parlamenthez. Közben azt skandálják: „szabad ország szabad egyetem”!

20.49

Az Emmi előtt lesz egy beszéd, elmondják a követeléseiket, és utána vége a programnak – mondta az egyik szervező tudósítónknak. A tömeg eleje most a Nagymező utcánál tart. „Szabad ország, szabad egyetem” – skandálja közben a tömeg.

20.41

Füzessi Károly beszél a, megafonba a menet elején, aki két éve a hallgatói megmozdulasokon is szervező volt, és az őszi tüntetéseken is rendszeresen ő volt a az egyik beszélő. Közben előkerult a kétéves szlogen :semmit rólunk nélkülünk!

20.35

Kunhalmi Ágnes, MSZP-s politikus is a tömegben van – jelentette tudósítónk. Egy elsőéves TáTK-s hallgató azt mondta, hogy szerinte semmi értelme, hogy az Emmihez vonulnak, este negyed kilenckor már úgysem lehet elérni semmit, de az a fontos, hogy most vonulnak.

20.15

A menet a Kiskörúton vonul, a két jobb oldali sávban, az autók a rignusok ütemére dudálnak. „Aki dudál, velünk van”-skandálja a tömeg.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Fotó: Magócsi Márton

20.04

Az Abcúg tudósítója szerint teljesen kiürült a BME alulája, amikor a TáTK-ról érkezett diákok egyik képviselője elkiáltotta magát, hogy  a BME-sek csatlakozzanak hozzájuk. A fórumnak ekkor már vége lett, Palkovics László államtitkár pedig a termet elhagyva válaszolt az újságírók kérdéseire. Elmondta, hogy lát esélyt a BME-s formatervező szak megmentésére, a nemzetközi tanulmányok szakra vonatkozó kérdésre viszont már azt mondta, hogy kedden válik el mi lesz, a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén. Az Abcúg kérdésére, hogy mit üzen az utcán tüntető hallgatóknak, Palkovics azt mondta, hogy szerinte többféleképpen is lehet tüntetni, az egyik mód, ahogy a műegyetemisták tették, akik szerinte párbeszédet kezdeményeztek, a másik pedig az utcán való tüntetés. „Ez a hallgatókon múlik” – mondta.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Gulyás Gergely a TáTK-osok menetével érkezett a BME elé | Fotó: Magócsi Márton

20.01

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
A Corvinus elé ért a menet | Fotó: Magócsi Márton

A diákok a Corvinushoz értek, innen indulnak majd tovább az Emmi elé. Szolidaritásból mentek a Corvinushoz, eredetileg sem volt cél, hogy bemenjenek az épületbe. Megálltak és bevárják a menet végét.

19.55

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
A menet a Szabadság hídon | Fotó: Magócsi Márton

19.46

Megérkeztek a TáTK-sok a BME-re, de egy ottani szervező azt mondta nekik, hogy a BME-s fórum véget ért. Gyertek velünk – skandálják a TáTK-sok, akik tudósítónk szerint még mindig több százan vannak, és a BME után a Corvinushoz terveznek vonulni.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
A BME előtt | Fotó: Magócsi Márton

19.41

Egy tanszéki mérnök Henry Fordot idézte Palkovicsnak, aki sokszor beszél a piac igényeiről. „Ha megkérdeztem volna, mit akar a piac, amikor megalkottam a T- modellt, azt mondta volna a piac, hogy egy gyorsabb lóra”.

19.37

A TáTK-sok nem csendben vonulnak, folyamatosan olvassák be a pontokat, és rendőri felvezetést is kaptak. Szabad ország, szabad egyetem – skandálják. Eközben egy diák épp arról beszél a tanárával a tömegben, hogy mi a baj a szakával.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Úton a BME felé | Fotó: Magócsi Márton

19.35

Most egy végzett ipari termék- és formatervező mérnök beszél a BME-n, aki a való életben is azt tapasztalja hogy az itt megszerzett tudásnak van értelme.
Példaként bemutatott egy projektet, amelyben egy városi autóbusz vezetőterét tervezte meg, ami több munkájának is az alapja volt.

19.29

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Elindultak a diákok a BME felé | Fotó: Magócsi Márton

19.27

Hosszú estét terveznek a TáTK-s diákok: körülbelül ötszázan tartanak a BME felé, az ott zajló fórumra, de egyesek utána még a Corvinus Egyetemre és az Emmi épületéhez is elmennének.

19.22

A gépészmérnöki kar dékánja lekeverte egy tanszéki oktató kérdését is, mert éppen nem arról beszélt, ami a hivatalos téma. „Az államtitkár úr a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, ne akarjunk neki megmagyarázni dolgokat, és ne éljünk vissza a türelmével”. A tanár megis folytatta, mire a dékán angolul szólt közbe, mondván, „talán nem értette meg elsőre”. A dékán és az államtitkár láthatóan jó viszonyban vannak, Czigány Tibor csak Lacinak szólítja Palkovicsot. A dékán és a kérdezők csörtéi eközben folyamatosan derültséget váltanak ki a hallgatóság soraiban.

19.17

A BME-n tartózkodó munkatársunk szerint Palkovics László újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a pszichológus szak osztatlanná alakításáról azert döntöttek, mert a szakma és a hallgatók nagy része értelmetlennek tartja a szétválasztást. Aztán az Átlatszó újságírója szintén erről akart kérdezni de megvonták tőle a szót, mondván ez egy szakmai fórum, ahol csak az ipari termék es formatervező mérnöki képzésről lehet szó. Erre az újságíró azt mondta, ez is fontos kérdés mert az ELTE-n is tiltakoznak, mire nagy tapsot kapott, de a kérdést nem tehette fel.

19.15

Kiürül a Gömbaula a TáTK-n, a fórum résztvevő elindultak a közeli BME-re, ahol kerekasztal-beszélgetés zajlik Palkovics László államtitkár részvételével.

19.07

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Mindent gyorsan megszavaztak | Fotó: Magócsi Márton

Nem pörögnek a diákok a TáTK-n, a fórum eddigi összes pontjához csak az oktatók szóltak hozzá, ők is csak a megfogalmazás miatt.

19.04

Miután a felsőoktatásért felelős államtitkár 15 percig válaszolt egy kédésre a BME-n, a hallgatóság kinevette – írha a hvg.hu.

18.52

Farkas Éva szegedi oktató a felnőttképzésről beszél, azt mondja évente 800 ezer felnőttet érint az andragógia szak megszüntetése, mert a felkeszült felnőttképzési szakemberek hiányozni fognak, amivel az esélyegyenlőség kérdése kerül veszélybe.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Farkas Éva | Fotó: Magócsi Márton

18.49

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára hétfőn délután a Budapesti Műszaki Egyetemen járt, és ott próbálta elmagyarázni a diákoknak, mit is akar a kormány – írja a 444. Az államtitkár azt mondta, a kiszivárgott hírek, például a nemzetközi tanulmányok alapszak megszüntetése, nem a végleges tervezetből származnak, kedden ül majd össze a Felsőoktatási Kerekasztal, hogy megvitassák a reform elemeit.

Palkoics szerint a BME ipari termék- és formatervezői szakának esetében nem a képzés minőségével van gond, hanem azzal, hogy az végzettek átlagosan 100 ezer forinttal kevesebbet keresnek, mint pályatársaik. A szintén megszüntetésre ítélt nemzetközi tanulmányok alapszakok esetében viszont már szerinte felmerülnek minőségi aggályok is, így pedig a képzéseket szervező egyetemek átverik a hallgatóikat, mikor a képzést ajánlják nekik.

18.47

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
A beszédeknek vége, kezdődik a fórum | Fotó: Magócsi Márton
18.43
Vége a beszédeknek, mostantól bárki felszólalhat. Először Máté András az Oktatói Hálózat tagja beszélt, aki azt mondta, radikálisnak kell lenni, és a problémákat a gyökerüknél kell megfogni. Szerinte a Fidesznek vissza kell térnie az 1998-as javaslatához, amikor még azt mondták, az első diploma mindenkinek legyen ingyenes.
18.41
Angolul köszöntik a jelenlévő holland hallgatókat. Az egyik szervező lány azt mondta,  hogy a BME-n már negyszázan vannak. Most azok kapnak szót, akik nem a TáTK-ra járnak.
18.37
Takács Bence nemzetközi szakos hallgató azt mondta: örül hogy ennyien nem akarják hagyni, hogy a hallgatók feje felett hozzanak meg káros döntéseket. „Mondhatnánk, hogy ez nem számít, és akkor is túlélnénk, de túlélni nem elég”. A TáTK több mint egy kar, mert a kritikus gondolkodásra tanít, ezt az élményt pedig a következő évfolyamoktól sem szabad elvenni. Fiatal szakokról van szó, amelyeket kortárs problémák hívtak életre, és szükség van a szakértőkre, hogy ezeket megoldjuk. Mi élni jöttünk, nem túlélni” – fejezte be, majd valaki bekiabált: a legjobb döntés a megdöntés!

18.36

Papp Richárd, a TáTK tanára: értő, értelmező tudással rendelkező diákok járnak azokra a szakokra amiket megszüntetnének. „Hogy lesz ebből tudatos nemzetpolitika, kultúrpolitika?” kérdezte. Kiemelte, hogy az interdiszciplinaritas – ami a megszüntetendő szakok erénye – szemben áll a leegyszerűsítéssel.

18.31

A következő felszólaló Majtényi Balázs oktató, aki előre nagy tapsot kapott. Az oktatás szétzilálását, az egyeztetések hiányát, a szakok bezárását emlegeti. „Amikor az EMMI elrendelte nyáron a hószünetet, már meg sem lepődtem” – tette hozzá.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Majtényi Balázs | Fotó: Magócsi Márton

18.29

Az előzetes programban nem volt benne, de megjelent Mezey Barna, az ELTE rektora, aki azt mondta, máig volt lehetőségük kialakítani az egyetem véleményét.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Mezey Barna, az ELTE rektora | Fotó: Magócsi Márton

A rektor mondta, az államtitkárral folytatott beszélgetésből az derült ki, hogy csak most kezdődnek az igazi tárgyalások. Bízik benne, hogy a nemzetközi tanulmányok szak kérdése holnap meg fog oldódni, de kiáll minden szakért, amit valamilyen korlátozás érint az előterjesztésben.

Mezey Barna hozzátette azt is, hogy hamarosan indul a rektori konferenciára, ahol a hallgatók álláspontját szeretné képviselni.

18.22

A második felszólaló Várady Zsófia társadalmi tanulmányok szakos hallgató volt. Azt mondta, harmadéves végzős diákként aggódik a hírek miatt, mert az előterjesztés veszélyezteti a kar jövőjét. Az itt képzett emberek képesek a társadalmi gondok felismerésére, ő maga családias, jó légkörben tanulhatott itt az elmúlt években, ami nagyszerű döntés volt. Szerinte itt vannak az ország legjobb társadalomtudományi képzései, amire nagy szükség van. Arra kérte a hallgatókat hogy fogjanak össze az egyetemekért.

18.21

A beszédek után interaktív fórum lesz, több napirendi ponttal. Az első felszólaló Tausz Katalin, a TáTK dékánja, de ott van az ELTE rektora, Mezey Barna is. Tausz elmondta, hogy egység van a hallgatók és az oktatók között az összes követelésben, és hogy több másik egyetem is csatlakozott hozzájuk. Hozzátette: a legfontosabb, hogy minden diáknak joga van szabadon eldönteni, hogy megéri-e nekik a megszüntetendő szakokon tanulni.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Tausz Katalin, a kar dékánja | Fotó: Magócsi Márton

18.17

Van jele az egyetemek közti összefogásnak: az aulában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem transzparense is látható.

18.16

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Az utolsó pillanatig szövegeket ragasztottak a szervezők | Fotó: Magócsi Márton

18.15

Stand for Freedom – áll az egyik molinón az ELTE TáTK Gömbaulájában. A fórumra készülő diákok az aula közepére húzódtak. Én is félnék a társadalomról gondolkodóktól – áll egy másik molinón, miközben egy harmadik azt hirdeti, hogy a TáTK-tól nem hiába fél a kormány.

18.04

Hallgatói fórumot szerveznek az ELTE TáTK diákjai hétfő este hat órára, miután egy minisztériumi javaslat megszüntetné a nemzetközi és a társadalmi tanulmányok alapszakokat, vagyis az ELTE TáTK öt alapképzéséből kettőt. A fórumon felszólal majd többek között a kar dékánja, Tausz Katalin is. A szervezők attól tartanak, hogy a két szak bezárása az egész kar létét veszélybe sodorja, ráadásul Tausz Katalin az Abcúgnak azt mondta, egyetlen napja volt véleményezni a kormány tervét, amit péntek délután kapott kézhez.

17.55

Helyszíni tudósítónk szerint már gyülekeznek a Gömb Aulában az emberek, nagyjából kétszázan lehetnek. Öt felszólaló lesz, köztük hallgatók és diákok is, akik a két megszüntetendő szakot fogják képviselni. A beszédek nem lesznek hosszúak, az idő nagy részét valódi fórummal fogják tölteni, ahol bárki hozzászólhat. A cél, hogy megfogalmazzanak valamilyen közös álláspontot, amit képviselhetnek.

Tiltakozás a szakmegszüntetések az ELTE TáTK-n
Várakozás a fórumra | Fotó: Magócsi Márton

Mindezt egy hökös mondta el, aki azt is mondta, hogy a fórum utáni időre nincsenek terveik, az lesz, amit a fórum eldönt. Hallotta pletykaszinten, hogy vannak, akik egyetemet foglalnának, de nem tudja, kik, és ő nem is örülne neki, mert szerinte most nem ez a cél.

17.34

Egy elsőéves nemzetközi tanulmányok szakos lány az Abcúgnak azt mondta: szerinte azért nem elég a mesterszak, mert akkor nem lenne alap hozzá, amivel be lehetne jutni. Nem tudnak máshova menni, akiket ez a szak érdekel, mert ilyen nincs máshol: külön-külön egyik szak sem pótolhatná ezt. Két év nagyon kevés is, mert ez egy nagyon szerteágazó tudományterület – mondta a lány.

Munkatársunk egész nap az egyetemen volt, ebben a cikkben elolvashatja, hogyan telt a diákok mai napja.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!