Keresés

Mondjátok meg a japánoknak is, ez egy szar ország!

Több tízezres tömeg tüntetett kedd este az internetadó ellen, ami két napon belül a második nagy megmozdulás volt Budapesten. A hivatalos program után sokan a Kossuth térre mentek, ahol rendbontás most nem volt, de így is késő estig ócsárolták a kormányt és Orbán Viktort.


Kommentár nélküli videóriport a tüntetésről

A Pink Floyd Money című számával és az Egmont nyitánnyal indult a második netadó elleni tüntetés, amire még többen mentek el, mint a vasárnapi megmozdulásra. Az induló helyszín ezúttal is a Nemzetgazdasági Minisztérium melletti József nádor tér volt, ahol először Gulyás Balázs főszervező beszélt, jórészt arról, amiről két napja is:

 • egy korrupt kormánynak nulla forint netadót fogunk fizetni
 • nem fogjuk kifizetni a kormány rossz gazdaságpolitikáját és átláthatatlan meggazdagodását
 • ez nem a Békemenet, itt nincs buszoztatás, az emberek maguktól gyűlnek össze.

Gulyás után Várady Zsolt, az iwiw alapítója szólalt fel, aki szerint az internetadó ötlete nemcsak a Fidesz 2008-as véleményével, hanem a 2014-es infokommunikációs stratégiával is ellentétes. „Olyan országban akarok élni, ahol adózni nem ciki, hanem erény, de az adórendszerünk egy nagy rakás szar, a kormány pedig asszisztál az áfacsalásokhoz” – mondta, amivel maga is előre jelezte, hogy a tüntetés valójában többről szól, mint az internetadó. „El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk befolyásolni az államot” – mondta.

_HDA4146További fotókért kattintson a képre! | Fotó: Hajdú D. András

Mondjátok meg a japánoknak is, ez egy szar ország!

Már a József nádor téren érezhető volt a tömegben az általános felháborodottság. A felszólalóknak nem kellett sokat mondaniuk, hogy felzúgjanak a jól ismert rigmusok: „Nem lesz netadó!”, „Orbán, takarodj!”, „Nem hagyjuk!”. A téren azonban még nem lehetett megbecsülni a tömeg méretét, ehhez meg kellett várni, míg elindult az Erzsébet tér felé. A menet célja ezúttal nem a Hősök tere, hanem a Clark Ádám téren lévő nulladik kilométerkő volt, hogy ezzel demonstrálják: pontosan nulla forint internetadót fognak befizetni. A tömeg az Erzsébet hídon keresztül ment át Budára, és a menet eleje már bőven felért a hídra, amikor a vége még az Astorián járt. Ekkor már látszott: a tüntetésre több tízezren jöttek el, ami többszöröse a vasárnapi létszámnak.

A tömegben főleg fiatalok és középkorúak voltak, sokan valószínűleg életük első tüntetésén vettek részt, de voltak olyanok is, akik kisgyereket és kutyát is hoztak magukkal. Bár a menetet vezető szpíker főleg a szólásszabadság megtámadásával, az újabb sarccal és a korrupcióval hergelte a tömeget, sokan  a HD pornófilmek elvesztésével poénkodtak. Egy idősebb tüntető pedig annyira beleélte magát az akcióba, hogy a hídon tanácstalanul álldogáló ázsiai turistához ment oda, és az arcába üvöltött: „Mondjátok meg a japánoknak is, ez egy szar ország!”

A megmozdulás hivatalos része a Clark Ádám téren, a Himnusz eléneklésével zárult, ahol a szervezők azt ígérték, novemberben ismét tüntetést szerveznek arra a hétre, amikor a parlament szavazni fog az internetadóról.

_HDA4738További fotókért kattintson a képre! | Fotó: Hajdú D. András

Tizenhét vagyok, és ez volt az utolsó csepp

„Irány a Kossuth tér!” – lehetett hallani sok helyről a hivatalos zárás után, és végül nagyjából kétezren vonultak át a Parlament elé, ahol már szoros rendőrsorfal várta a tüntetőket. Bár jóval többen voltak, mint vasárnap, ezúttal semmilyen rendbontásra nem került sor: az emberek nagyjából két órán keresztül békésen skandálták a rigmusokat:

 • Orbán, takarodj!
 • Mocskos Fidesz!
 • Demokráciát!
 • Ruszkik, haza!
 • Maffiakormány!
 • Kirázunk a parlamentből!
 • Húzz el a keleti haverjaidhoz!
 • Mondjon le!
 • Kövér László fogyjon le!
 • Hol az EU-zászló?

Utóbbival arra utaltak, hogy az elmúlt években csak a magyar és a székely zászló volt kitűzve a Parlamentre, az EU-s lobogó eltűnt onnan. A tömeg végül addig követelte az EU-zászlót, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke megérezte az adódó lehetőséget, és két EU-s zászlót tűzött az ablakba.

A skandálás közben a tüntetők egymásnak adták a mikrofont, és immár szervezők nélkül, spontán tartottak beszédeket. Felszólalt egy tizenhét éves fiú is, aki arról beszélt, hogy számára az internetadóval telt be a pohár, és nem ülhet tovább tétlenül. Más a Gyorskocsi utcába hívta az embereket, hogy a vasárnap őrizetbe vett tüntetők elengedéséért demonstráljanak: nagyjából százan el is indultak a fogda felé, ahol szintén rendőrsorfal várta őket. A Kossuth téri tüntetők végül „köszönjük!” felkiáltásokkal zárták a demonstrációt, és lassan elszivárogtak a Parlament elől.

_HDA4802További fotókért kattintson a képre! | Fotó: Hajdú D. András

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!