Keresés

Misi bácsi csak megszeretgetett

Beszélj róla! – ez a jelmondata annak a weboldalnak, amelyre fél éve ömlenek a névtelen levélíról történetei, akik azt idézik fel, hogyan erőszakolták meg őket gyermekkorukban. Kilencven százalékban nem idegen, hanem ismerős, csalátag követi el az erőszakot – az áldozatok szégyenérzetét pedig az oldja a legjobban, ha érzik, nincsenek egyedül.

Beszélj róla! beszeljrola.hu illusztrációkBeszélj róla! beszeljrola.hu illusztrációk |

“Nem tudok megismerkedni senkivel (…) olyan vagyok, mint egy döglött romlott hús, amire csak a férgek meg a döglegyek járnak ill. még azok se, mert nincs undoruk enni engem, nemhogy még egy tisztességes ember figyelne rám!” – így végződik az egyik, 38 éves nő írása a Beszélj róla! oldalon, ahová szexuális erőszak áldozatai tölthetik fel a történeteiket. A Nebcsáncsvirág néven író nőt gyermekkorában többször megerőszakolták, de az anyja erre általában csak ennyit felelt: “Misi bácsi csak megszeretgetett”.

Az áprilisi indulása óta már 160 történet került fel a beszeljrola.hu honlapra, naponta 6oo látogatója van, a világ minden tájáról. “Már az első naptól kezdve özönlöttek hozzánk a levelek, amelyekben az áldozatok elmondhatják az akár évtizedeken át tabuként, titokként őrzött történetüket” – mondta Víg Sára az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán megrendezett, gyermekkori szexuális bántalmazásról tartott konferencián. Elmondta, hogy a felszínre kerülő történetekből arra lehet következtetni, hogy a szexuális abúzus sokkal gyakoribb, mint ahogy azt a társadalom gondolná, rengeteg a soha ki nem derülő történet.

A honlapra főként 4o év felettiek küldik be a történetiket, de vannak köztük 5o-6o évesek is. Sokan írják, hogy eddig még soha, senkinek nem mondták el a történetüket, így az áldozatok gyakran sok évtizedes teherrel, szégyenérzettel küzdenek.

A projekt saját statisztikája alapján 9o százalékban ismerős követ el nemi erőszakot, 61 százalékban az áldozat családtagja.  A honlapon 25 olyan történetet publikáltak, amelyben az édesapa, nevelőapa, idősebb fiútestvér, vagy akár a nagypapa az elkövető. A honlapra főként női történetek kerülnek fel. A projekt szervezői szerint az nemcsak azt jelenti, hogy a nők ellen több szexuális bűntényt követnek el, hanem azt is, hogy a férfiak inkább titkolják, ha áldozattá válnak.

A weboldalt az Anoni Mara Társaság hozta létre. Nevüket a 2o13-ban Bűn vagy bűnhődés című könyvből vették, amelyet Anoni Mara álnéven írt egy 42 éves nő. Ebben a könyvben meséli el egy nő, hogyan erőszakolták meg 6 évesen, és vall az unoktestvérével éveken át tartó viszonyáról, amelyet titokban tartott a család előtt. Az Anoni Mara Társaság honlapja szerint a könyv a sok elismerés mellett sok elutasítást is kapott. “Ekkor határozta el Anoni Mara, hogy addig küzd, amíg a közvélemény meg nem érti: a gyermekkori szexuális abúzus gyakori jelenség – sokkal gyakoribb, mint gondolnánk –, és hatással van az áldozatok egész életére.” Az írónő mellé egy önkéntes csoport szerveződött, akik segítik a szexuális abúzus ellen végzett munkáját.

Víg Sára a konferencián elmondta, hogy a tapasztalataik szerint az áldozatokat az foglalkoztatja leginkább, hogy hogyan fog reagálni a környezetük arra, ha elmesélik a velük történteket. Ha nem megfelelően reagálnak, az nem azért van, mert a társadalom gonosz, hanem azért, mert a társadalom tudatlan – ezért van szükség a felvilágosító munkára. “A történeteiket beküldők láthatják, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Ugyanazon mennek keresztül az áldozatok,  párhuzamos poklok a történeteik.

Beszélj róla! beszeljrola.hu illusztrációkBeszélj róla! beszeljrola.hu illusztrációk

A történeteket beküldők közül sokan meglepő részletességgel mesélnek az elszenvedett traumájukról. A legfrissebb bejegyzés egy harminc éves férfié, akit általános iskolás korában erőszakolt meg egy nála két évvel idősebb fiú. Erős volt, nagyon menőnek tartotta őt mindenki, későbbi áldozatával akkor ismerkedett meg, amikor együtt vettek Pókembert a képregényesnél. Utána együtt olvastak képregényeket, és együtt játszottak az iskolai drámacsoportban is. Az egyik előadásuk után, amelyben az áldozat egy nőt játszott, azt mondta neki: “olyan kis kurvás voltál nőnek öltözve”. Ekkor erőszakolta meg először. Majd ez éveken keresztül folytatódott, a fiú gyakran az iskolai vécében kényszerítette arra az áldozatot, hogy leszopja őt.

“Egy barátom sem tudja, mi is történt. Senki sem, csak 1-2 pszichomókus. 3o évesen nem tudok WC-zni piszoárba, ha bent van valaki, nem tudok bemenni a WC-re sem. (…) Nincs egy értelmes kapcsolatom sem, mert ha valaki átölel sem tudom elviselni és ellököm magamtól. (…) 30 évesen évente 1-2 alkalommal bepisilek, annyira előjön. (…) Talán az a legrosszabb az egészben, hogy látom, hogy aki ezt tette velem, az 100%-ban boldog. Láttam vagy 3 hete őt, a feleségét és a 2 gyerekét. Mosolyogva integetett az út túloldaláról. Közben én meg tönkrementem” – írja a férfi Fény álnéven.

Azoknak is van lehetőségük a Beszélj róla! weboldalra írni, akik még nem készek arra, hogy a teljes történetüket felfedjék. Egy virtuális táblát hoztak létre, ahova mindenki felírhatja azt az egy mondatot, amelytől nem tud szabadulni, a megerőszakolása óta zakatol a fejében. Ezek többnyire olyan mondatok, amelyeket vagy az elkövetők mondtak a megerőszakoltaknak, vagy a környezetük rekcióját mutatja.

 

  • Judit, 37 éves nő: “A babád is szereti, ha simogatod, neked is ugyanolyan jó lesz.”
  • Megan, 15 éves lány: “Játsszunk szexeset!”
  • Artep, 17 éves lány: “Nem fog fájni, hisz pár éven belül magadtól is csinálnád” (16 éves báty a 8 éves húgának)
  • Névtelen, 26 éves nő: “Ha el mered mondani anyádnak, azonnal felmondok neki, és nem fog tudni gondoskodni rólad. Elvesznek tőle és intézetbe visznek. Ezt akarod?”
  • Ditke: “Segítek, hogy magabiztos nő legyél”
  • Ibolya: “Sok apa megöleli a lányát” (a rendőrség)
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!