Keresés

Mintha egész Nagy-Britannia menekülne

Több mint 65 millió ember élt menekültként tavaly, számuk percenként 24-gyel nőtt. Legtöbben alacsony jövedelmű országokban éltek, a legtöbb menekültet Törökország fogadta be. A fejlett országokban kétmillió ember várt arra, hogy menekültstátuszt kapjon.

2015 volt az első alkalom, hogy a menekültként számon tartott emberek száma meghaladta a 60 milliót. Tavaly összesen 65,3 millió ember élt menekültként a viágban, ami majdnem hétmillióval több, mint az előző évben – derült ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a menekültek világnapján kiadott Global Trends című jelentéséből. A menekültek száma magasabb mint az Egyesült Királyságé, és közelíti Franciaország teljes lakosságának számát.

Ugyancsak példa nélküli, hogy ilyen sok ember kérjen menekültstátuszt a fejlett ipari országokban. Jelenleg 3,2 millióan várnak arra, hogy döntés szülessen a beadott menekültkérelmükről az UNHCR szerint. Rajtuk kívül 21,3 millió ember menekült el hazájából, illetve tovább 40,8 milliónyi fő otthonából. Utóbbiak nem hagyták el hazájukat, őket belső menekültként tartják számon.

Szeged a toleráns város: A szegediek az országos átlaghoz képest jóval toleránsabbak a menekültekkel kapcsolatban írja a Délmagyar.hu az SZTE BTK Szociológia Tanszék felmérése alapján. A városban azok aránya, akik azt mondják, hogy otthont kell nyújtanunk a menekülteknek, egy év alatt 14-ről 3 százalékra csökkent, azoké pedig, akik teljesen elutasítanák jelenlétüket, 8-ról 26 százalékra nőtt. Utóbbiak aránya jóval alacsonyabb, mint az 53 százaléknyi országos átlag. A felmérés szerint a szegediek csaknem fele (43 százaléka) befogadná azokat, akiket üldöztek a hazájukban. Az indokok a kutatók szerint a helyi lakosság összetételéből fakadnak: a városban magas a diplomások aránya, és kisebb az elzárkózást hangsúlyozó politikai erők támogatottsága.

A világban minden 113. ember menedékkérő vagy menekült vagy belső menekült. Az UNHCR hasonló adatokra nem ismer példát a korábbi időszakokból. 2005 végén még percenként  átlagosan 6 ember vált menekültté, manapság ez már 24.

Az UNHCR szerint az otthonukból menekülésre kényszerülő emberek száma az 1990-es évek közepe óta folyamatosan nő, de a növekedés üteme az utóbbi öt évben felgyorsult, mert

  • elhúzódnak a válsághelyzetek (a szomáliai vagy az afganisztáni konfliktus a harmadik, illetve negyedik évtizedükben járnak);
  • újabb válságok törnek, vagy régiek újulnak ki (az előzőre példa Szíria vagy Ukrajna, az utóbbira Dél-Szudán, Burundi, a Közép-afrikai Köztársaság);
  • a menekültek és a belső menekültek sorsának rendezése egyre hosszabb időbe telik.

Közös érdekek

„Évről évre rémisztő számú menekült és a bevándorló veszíti életét a tengeren, míg a szárazföldön azok, akik a háborúból menekülnek, azzal szembesülnek, hogy lezárt határok állják útjukat. A politika számos országban mindinkább a menedéknyújtás ellen cselekszik. Ami napjainkban mindinkább megkérdőjeleződik, az nem más, mint az országok együttműködési szándéka nem csupán a menekültekért, hanem az emberiség közös érdekeiért, márpedig éppen az egységnek ez a szelleme az, amelynek feltétlenül felül kellene kerekednie” – idézték az UNHCR sajtóközleményében Filippo Grandir, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosát.

Tavaly a legtöbb menekült

  • Szíriát – 4,9 millió fő,
  • Afganisztánt – 2,7 millió fő,
  • Szomáliát – 1,1 millió fő – hagyta el, ők adták a globális menekültek számának a felét (akik az UNHCR mandátuma alá esnek).

Az UNHCR mandátuma alá tartozó menekültek 86 százaléka alacsony vagy közepes jövedelmű országokban élt. A világ legnagyobb menekültbefogadó országa tavaly Törökország volt 2,5 millió fővel. Lakosságához viszonyítva Libanon minden más országnál több menekültnek nyújtott menedéket, itt ezer helyi lakosra 183 menekült jutott. Gazdasági erejéhez képest pedig a Kongói Demokratikus Köztársaság gondoskodott a legtöbb emberről a vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső GDP minden egyes dollárjára 471 menekült jutott.

Soha ennyien nem adtak még be menedékkérelmet – tavaly a fejlett ipari országokban 2 millióan. Az év végén világszerte összesen 3,2 millió menedékkérelem kivizsgálása volt folyamatban. Németország több menedékkérelmet (441 900) fogadott be, mint bármely más ország a világon. A második legtöbb menedékkérelmet (172 700) az Egyesült Államokban regisztrálták. Jelentős számú menedékkérő érkezett 2015-ben Svédországba (156 000), illetve Oroszországba (152 500 fő) is.

Főleg gyerekek

Az UNHCR által elérhető adatok alapján a gyerekek tették ki 2015-ben a világ menekült népességének 51 százalékát, és aggasztóan sokan utaztak egyedül közülük. Összesen 98 400 olyan menedékkérelmet regisztráltak tavaly, amiket kísérő nélküli vagy a családjuktól elszakított gyerekek nyújtottak be.

Nincs visszatérés

Tavaly összesen 201 400 ember tudott hazatérni a származási országába a menekültek közül, főként Afganisztánba, Szudánba és Szomáliába. 107 100 menekültet telepítettek át tavaly 30 különböző országba – vagyis az UNHCR mandátuma alá tartozó menekültek alig 0,66 százaléka volt érintett. A menekültek közül legalább 32 ezren kaptak állampolgárságot tavaly, a legtöbbjük Kanadában, kisebb részben Franciaországban, Belgiumban, Ausztriában és másutt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!