Keresés

A miniszter embere szivárogtathatott a Magyar Nemzetnek

Lemondott Trócsányi László igazságügyi miniszter kabinetfőnöke, Hajas Barnabás – közölte a tárca hétfőn. A Népszava információi szerint a lemondás hátterében az áll, hogy Hajas hozhatta létre azokat a képfájlokat, amelyeket néhány hete a Magyar Nemzet változtatás nélkül tett közzé a józsefvérosi tűcsereprogrammal kapcsolatos cikkéhez.

A Népszava oldalán vasárnap este jelent meg egy cikk, amely szerint Hajas Barnabástól származhatnak azok a kifotózott ombudsmani hivatali levélrészletek, amelyek alapján a Magyar Nemzet közzétette a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében korábban írt cikkeit. A lap információi szerint Hajas – aki az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) volt a munkatársa 2014 tavaszáig – saját számítógépén hozhatta létre az említett képfájlokat. A Népszava egy névetelen levél nyomán jutott a fenti következtetésre. A levélben arra hívták fel a lap figyelmét, hogy létezik egy olyan oldal, ahol az interneten közzétett képfájlok eredetét, adatait, valamint a létrehozó számítógép-felhasználó nevét – tehát az úgynevezett metaadatokat ellenőrizni lehet, és ehhez az oldalhoz a levél írója hozzáférést is biztosított a lap számára. Miután a Népszavánál meggyőződtek az oldal hitelességéről, és ellenőrizték a Magyar Nemzet Online-on jelenleg is megtalálható képeket, – melyekre hivatkozva a lap megvádolta az ombudsmant –, arra a megállapításra jutottak, hogy a kifotózott levélrészleteket valóban egy Hajas Barnabás nevű személy hozta létre, és bocsátotta a Magyar Nemzet rendelkezésére.

Hajas Barnabás szeptember 30-án mondott le kabinetfőnöki tisztségéről „figyelemmel arra, hogy a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatban felmerült személyes érintettsége”, a tárcavezető pedig még aznap elfogadta a lemondását, és „az illetékes hatóságok vizsgálatának eredményétől függően hozza meg a további döntését” – írja a minisztérium közleménye.

Ami az ügyben eddig történt

Az ombudsmani jelentés szerint a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. A józsefvárosi önkormányzat közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait. Kocsis Máté fideszes józsefvárosi polgármester úgy nyilatkozott: „befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba”.

Székelyt László ombudsmant az Országgyűlés illetékes bizottsága meghallgatta a múlt hét folyamán. Meghallgatását azért kezdeményezte Rubovszky György, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke, mert korábban a Magyar Nemzet „A TASZ irányítja a hivatalt” címmel arról írt cikket, hogy az ombudsmani hivatal egyeztetett a TASZ-szal, a szervezet pedig a lap szerint azt akarta elérni, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatalát az önkormányzati kampányra időzítsék, és ebben a hivatal egyik munkatársa is kész volt segíteni. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor úgy reagált: “ha a Magyar Nemzet igazat írt, akkor Székelynek mennie kell.“

A gond csak annyi, hogy a Magyar Nemzet által közölt levél az ombudsmani hivatal zárt levelező rendszeréből származott, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.

Székely az ügyben feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, és egyúttal az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálatát is kezdeményezte a józsefvárosi tűcsereprogramról készült jelentése miatt a laphoz kiszivárgott belső hivatali levelezés miatt.

Az Országgyűlés illetékes bizottsága az ombudsmani jelentéssel kapcsolatban semmiféle szabálytalanságot nem tárt fel.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!