Keresés

Mindenki őket támogatta, mégsem lehettek iskolaigazgatók

Az utóbbi időben több szakiskolában is előfordult, hogy valaki érvényes pályázatot adott be az igazgatói posztra, kiálltak mellette a tanárok és a szülők is, mégsem kapta meg a pozíciót. Egyikük szerint azért, mert részt vett a Tanítanék Mozgalom rendezvényén. 

Hiába adtak be érvényes pályázatot, és szerezték meg a kollégák támogatását, mégsem nevezték ki őket iskolaigazgatónak – mutat be néhány jellemző esetet a Népszabadság.

A lap szerint volt olyan, aki egyedül pályázott egy szekszárdi szakképzési tagintézmény vezetői posztjára, mégsem nyert, pedig megfelelt a feltételeknek, támogatta a nevelőtestületi és az alkalmazotti közösség, valamint a munkáltatói jogokat gyakorló főigazgató is. A minisztériumban indoklás nélkül utasították el, csak annyit közöltek, hogy új pályázatot kell kiírni. Július óta ennek az intézmények nincs igazgatója és vezetősége sem.

A Népszabadság szerint hasonló esetekre volt példa Győrben, Balatonfűzfőn, Dabason, Hatvanban és Tiszaújvárosban is. Itt a szülői szervezet, a nevelőtestület és az önkormányzat is támogatta Pogonyi-Simon Editet, a Nemzetgazdasági Minisztérium mégis Erdélyi Lajost nevezte ki. Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolában Hadházi Róbertné adta be az egyetlen érvényes pályázatot, és a tanárok többsége is támogatta, mégsem nyerhetett. Hadháziné szerint azért, mert a pályázat bírálói megkapták azt a fotót, ahol kockás ingben tiltakozik az oktatás helyzete miatt.

Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform ügyvivő testületének tagja a lapnak azt mondta, vagy azért születnek ilyen döntések, mert olyanoknak tartják fenn a helyet, akik még nem felelnek meg a pályázati feltételeknek, vagy így próbálják kiszűrni azokat, akik tiltakoznak a kormány oktatáspolitikája ellen. „Ha bizonyítható, hogy a törvényesen meghirdetett sztrájkhoz vagy az állampolgári elégedetlenségi mozgalomhoz csatlakozókat a szabad véleménynyilvánításuk miatt érte hátrány, az jogsértés, amelyet orvosolni kell” – mondta a Népszabdaságnak.

A Tanítanék Mozgalom levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, amelyben a szakképzés átalakításának problémái mellett idézik az ellentmondásos igazgatói kinevezéseket, konkrétan az egri ügyet. A minisztériumtól egyelőre nem érkezett válasz.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!