Keresés

Mindenki alakíthatja a Momentum programját

Se sör, se kolbász, se virsli nem volt a Momentum március 15-i városligeti majálisán, ahová a hűvös ellenére viszonylag sokan mentek ki kutyát sétáltatva és babakocsit tologatva. Bár néha elég unalmas volt az órákig tartó piknik, kiderült, mit kezdene a Momentum a romakérdéssel, és az is, hogy mit másolnának le az Obama-kampányból.

Hol a kolbász?!

kérdezte csalódottan egy férfi a feleségét szerda délután a Városligetben, miközben maga mellett vonszolta két óvodáskorú lányát is. A Momentum Mozgalom majálist hirdetett március 15-re, de se kolbász, se virsli, se sör nem volt, és két beszédet, meg egy filmvetítést leszámítva a színpad is üresen állt. Helyette voltak sátrak, ahol lehetett társasozni, kokárdát készíteni, kézműveskedni és rendhagyó irodalomórára menni.

15 March 2017
Fotó: Magócsi Márton

Délután kettő körül még úgy tűnt, túlságosan hideg lesz a beígért piknikhez, de végül jó páran leterítették a plédjeiket, sokan kezdtek tollasozni és frizbizni a kutyájukkal vagy a gyerekeikkel. “Fel sem merült, hogy hagyományos pártrendezvényt, vagy akár olyan akciót csináljunk, mint Juhász Péterék fütyülése. Inkább élményt akartunk adni az embereknek” – mondta az Abcúgnak egy momentumos szervező.

Bár főleg fiatalok mentek ki, tudósítónk jó pár középkorú és idősebb bámészkodóval is találkozott. Egy 83 éves nyugdíjas férfi például hiányolta a szervezett  programokat. “Hol vannak a zenészek, a színészek, a parodisták?” – méltatlankodott. “Én tavaly is kint voltam, akkor tízszer ekkora buli volt” – mondta, de utólag kiderült, hogy valószínűleg május elsejére gondolt.

15 March 2017
Rendhagyó irodalomóra Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével I Fotó: Magócsi Márton

A Városliget egyrészt jó húzásnak tűnt a Momentum részéről, mert így olyanokat is elértek, akik a pártra nem feltételnül kíváncsiak, de ha már arra jártak, megnézték őket. Másrészt viszont, a sátrak körbejárása után hamar az az érzése támadt az embernek, hogy már nem nagyon lehet mit csinálni, mégis órákat kell még várni Fekete-Győr András elnök fél hatra kiírt beszédére. Ráadásul ahogy telt az idő, és elbújt a nap, egyre hűvösebb lett, és egyre többen húzták fel vacogva a cipzárjaikat. “Egyszer csak jön egy meleg hullám, utána hideg van” – panaszkodott egy baseball-sapkás, kopasz árus a Széchenyi fürdő környékén. “Ötszázas a vattacukor” – erőltetett aztán mosolyt az arcára, ahogy felbukkant egy gyerek a sarkon.

Ennek ellenére a gimnazista Panni és egy osztálytársa nagyon jól érezték magukat. Ők direkt a Momentum miatt mentek ki a Városligetbe, mert szimpatikusnak tartják a pártot. “Szerintünk érdekesek a sátrak, társasozni például biztosan fogunk” – mondták.

15 March 2017
Alföldi Róbert videóüzenetben mondta el, mit jelent számára március 15-e I Fotó: Magócsi Márton

A legnagyobb tumultus annál a sátornál alakult ki, ahol momentumos vezetők válaszoltak a közönség kérdéseire. Rákérdeztek például arra, hogy mit várnak az ügynökakták feltárásáról. “Amíg nem hozzuk őket nyilvánosságra, addig nem tudjuk, mit miért csinálnak a politikusaink, hiszen zsarolhatók a háttérből. Másrészről pedig ez a múltfeldolgozás része lenne, amire nem került sor a rendszerváltás óta” – mondta Orosz Anna. A beszélgetésben még a következők derültek ki:

  • Ha a Momentum be is kerül a parlamentbe, nem szeretne megmaradni az országgyűlés falain belül, hanem cselekvő politikát szeretne csinálni, és nagyon aktív lenne a parlamenten kívül. “Szeretnénk elkerülni a korai LMP és a korai Fidesz hibáit” – mondta Orosz.
  • A Momentum az oktatással szeretné megoldani a romakérdést. Orosz szerint egy olyan oktatási rendszerben, ahol a tanárok és az iskolák nagyobb autonómiával bírnak, és nincsenek egyentankönyvek, ott a hátrányos helyzetű diákok is előbbre juthatnak.
  • A Momentum egyelőre csak általánosságokat tartalmazó víziókat tett közzé az egészségügyről, az oktatásról és a közlekedésről. Lesz részletes programjuk is, de ezt nem a szokásos módon, zárt ajtók mögött akarják megírni. Helyette programalkotó workshopok lesznek hazai és nemzetközi szakértőkkel, ahová bárki elmehet, és elmondhatja a véleményét. “Nem szakértő emberek részéről is felmerülhetnek olyan megjegyzések, amelyek hasznosak lehetnek egy programban” – mondták. (Arról, hogy hol bukhat el a Momentum, ebben a cikkünkben olvashat).
  • Mivel a Nolimpia-kampányban jól működött a közösségi finanszírozás, szeretnének erre nagyob hangsúlyt fektetni. Vagyis próbálnak minél több mikroadományt begyújteni, és széles aktivista-hálózatot akarnak, mert ezzel is pénzt lehet spórolni.
  • A választásokon a Barack Obama kampányából megismert door-to-door módszerrel élnének: helyben ismert emberek kopogtatnak majd be a választókhoz, mert így könnyebben lehet szavazókat szerezni.
15 March 2017
A legnagyobb tumultus annál a sátornál alakult ki, ahol momentumos vezetők válaszoltak a közönség kérdéseire I Fotó: Magócsi Márton

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke nagyjából negyedórás beszédében azt mondta, számukra március 15-e a cselekvésről és a felelősségvállalásról szól. “Ez a nemzeti szolidaritás, a jogállam és a sajtószabadság ünnepe” – mondta, külön kiemelve a sajtószabadságot: “Elég csak bekapcsolni a tévét” – tette hozzá.

Fekete-Győr szerint olyan országra van szükség, ahol senki sem másodrendű állampolgár, ahonnan senki sem akar emigrálni, ahol mindenki szolidáris, és ahol mindenkit a teljesítménye alapján ítélnek meg. “Kiszámítható és modern Magyarországot fogunk építeni. Modern, szabad és friss országra van szükség” – mondta, és azt ígérte, október 23-ra “gigantikus eseménnyel” készülnek.

15 March 2017
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke I Fotó: Magócsi Márton

A beszéd után még este kilencig folytatódik a Momentum programja koncertekkel és Hajnal Miklós záróbeszédével, ami a program szerint 20.40-kor lesz.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!