Keresés

Minden negyedik fiatal elégedetlen magával

A középiskolások nagy része szorong a jövőtől és problémája van a testével. A szegényebb családok gyerekei pesszimistábban néznek előre és elégedetlenebbek magukkal. Az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatása szerint minden tizedik magyar gyerek külföldön képzeli el az életét.

 Az SOS Gyermekfalvak több mint ezer középiskolást kérdezett meg országszerte arról, mennyire elégedettek magukkal és mit várnak a jövőtől. A felmérés megdöbbentő eredeményeket hozott: a fiatalok közül minden negyedik-ötödik elégedetlen magával, a rosszabb anyagi körülmények között élők között ez gyakoribb. A magukat szegénynek valló gyerekeknél minden másodiknak, az elvált szülők gyerekeinél minden harmadiknak van ilyen problémája.

3

A fiatalok elsősorban a testükkel elégedetlenek:

  • a fiatalok közel 41 százaléka szeretne soványabb vagy sportosabb lenni
  • minden harmadik gyerek okosabb és szebb lenne
  • 34,6 százalék pedig azt kívánja, hogy bármit megehessen anélkül, hogy meghízna
  • a megkérdezettek 18,4 százaléka állítja csak, hogy nem szeretne másmilyen lenni.

A középiskolások majdnem 70 százaléka aggódik a jövőjéért. A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadiknak vannak csak ilyen félelmei, míg a szegények között ez az arány 81 százalék, de egy átlagosan élő magyar család esetében is a gyerekek 73 százaléka aggódik.

Ha a jövőt nézzük, a fiataloknak a három legfontosabb dolog, hogy:

  • legyen jó munkájuk
  • párkapcsolatuk/házasságuk
  • boldogok legyenek

Minden tizedik gyerek külföldön képzeli el az életét. A legkevésbé azt tartják fontosnak, hogy legyen nagy házuk, vagy autójuk. A fiatalok majdnem fele nagyon fél attól, hogy nem veszik fel továbbtanulni, minden harmadik gyerek pedig attól is, hogy megbukik az iskolában. A középiskolások 40 százaléka attól tart, hogy nem lesz saját családja, 46 százaléka a munkanélküliségtől.

2

„A jövője miatt jobban aggódik az a kamasz, akinek családja szegénységben él. De bizonytalanok, önmagukkal elégedetlenek azok is, akik a családban, közvetlen környezetükben nem kapnak megfelelő odafigyelést, akiknek a mindennapját a családi konfliktusok jellemzik. Minden tizedik gyerek éli ezt meg Magyarországon. Köztük vannak a gyermekvédelmi gondoskodásba került gyerekek is, akik nemcsak szegénységet, családi konfliktusokat éltek meg, hanem a családjukból való kiemelést is – mondta Szilvási Léna, az SOS gyermekvédelmi programigazgatója.

Körükben érthetően még nagyobb a létbizonytalanság, sokkal jobban magukra vannak utalva mind érzelmileg, mind egzisztenciálisan. Őket még tudatosabban kell felkészíteni az önálló életre. Csak az a gyerek lehet optimista az életben, aki magabiztos, megtapasztalja a családi biztonságot és egy erős közösséghez való tartozást. A szakemberek, szülők, nevelőszülők feladata, hogy felkészítsék a gyerekeket arra, hogy a gyerekkorban megélt nehézségek ellenére megtalálják helyüket a társadalomban” – tette hozzá Szilvási Léna.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!