Keresés

Minden második kamasz szorong és úgy érzi, szülei nem elégedettek vele

A tinik legalapvetőbb félelme, hogy család nélkül maradnak, a szorongás pedig általános jelenség a középiskolás fiatalok körében, a gyermekvédelmi gondoskodásban élőknél még inkább  – derül ki az SOS Gyermekfalvak friss, hétfőn publikált kutatásából.

Az SOS Gyermekfalvak magyar középiskolás gyerekek körében készítettek felmérést arról, milyen félelmeik, vágyaik vannak. A hétfőn publikált kutatás eredményei: a megkérdezett fiatalok 56 százaléka, tehát minden második kamasz válaszolta azt, hogy szorong valami miatt, 41 százalékuk pedig úgy gondolja, szülei nem elégedettek vele. A kutatás eredményei alapján 7 százalékkal nagyobb a szorongók aránya a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok körében.

A kutatás másik tanulsága, hogy a megkérdezett fiatalok a családtagjaik halálától, az árvaságtól és a családtagok megbetegedésétől félnek a leginkább, a negyedik legerősebb félelem pedig, hogy felnőttként nem találnak majd állást.

Az SOS Gyermekfalvak kutatása arra jutott, hogy a család fontos támpont a kutatásban részt vevő fiatalok számára -nemcsak az elvesztésétől félnek, de minden második-harmadik attól is, hogy felnőttként nem lesz saját családja, illetve szinte ugyanennyien attól, hogy elszakítják testvérétől. A szülők válásától is minden harmadik fiatal, 29,5 százalék tart.

Az SOS felméréséből kiderül az is, hogy elég magas azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik fokozottan félnek a szexuális erőszaktól. A lányok közül minden második, míg a fiúk 18 százaléka nagyon tart ettől. Az SOS Gyermekfalvak pszichológusa, Szlankó Viola értékelése szerint ez két dolognak köszönhető

  • a médiában egyre jobb teret kapnak a szexuális abúzusokról szóló hírek (gólyatábori vagy uszodai erőszak), amik közelebb hozzák az ilyen erőszak veszélyét
  • közben meg az iskola és a szülők is hadilábon állnak a szexuális felvilágosítással.

Az SOS Gyermekfalvakban közel 400 gyerek nevelkedik szülők nélkül. Számukra, ha lehet, még fontosabb, hogy együtt maradhassanak testvéreikkel.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!